Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ Συμφωνούν στον πυρήνα των αντεργατικών ανατροπών .Πέρα για πέρα κάλπικος ο κουρνιαχτός που σηκώνουν για δήθεν διαπραγματεύσεις προς όφελος του λαού


Το μπαράζ του αποπροσανατολισμού συνεχίστηκε και χτες και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης και τις δήθεν «διαπραγματεύσεις» για τα εργασιακά μεταξύ των κομμάτων που την απαρτίζουν, αλλά και με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Η επικοινωνιακή «αναβάθμιση» και σχεδόν μονοπώληση του ζητήματος, δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια που γίνεται να περάσουν σε «δεύτερο πλάνο» τα μέτρα λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος ύψους 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 2/3 θα προέλθουν από τις απάνθρωπες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα και μισθούς. Αλλά και για την ίδια την ουσία των νέων ανατροπών στα εργασιακά, κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν στα βασικά.
  • Κατ' αρχήν, η Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει κλειδώσει. Η πρόβλεψη του 2ου Μνημονίου και η συμφωνία της κυβέρνησης για την αντικατάσταση των μισθών της ΕΓΣΣΕ με έναν ελάχιστο μισθό, σημαίνει ότι όχι μόνο παγώνουν, αλλά οδηγούνται σε κατάργηση τόσο οι ωριμάνσεις (τριετίες) όσο το επίδομα γάμου και όλες οι προβλέψεις της Εθνικής Σύμβασης. Ετσι, οι δήθεν «ενστάσεις» της κυβέρνησης - αν υπάρχουν κι αυτές, με στόχο να χρυσωθεί το χάπι - είναι μόνο για το χρόνο εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.
  • Συμφωνία υπάρχει και για τη μείωση για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, μέσα από τη μείωση της περιόδου προειδοποίησης από τους 6 (μάξιμουμ) στους 3 μήνες! Στην πράξη αυτό θα οδηγήσει, εκτός από ένα μικρό αριθμό, το σύνολο των απολύσεων να γίνεται με προειδοποίηση. Ετσι, η αποζημίωση δεν θα ξεπερνά τους 12 μισθούς αντί για 24 μισθούς χωρίς προειδοποίηση. Αρα οι δήθεν «διαφωνίες» για το ύψος των αποζημιώσεων που ξεπερνά εργασία 16 ετών στον ίδιο εργοδότη, είναι κενές περιεχομένου. Σε κάθε περίπτωση θα αφορά πολύ μικρό αριθμό συμβάσεων που καταγγέλλονται ξαφνικά. Αλλά ακόμα και σε μια τέτοια περίπτωση, ήδη η κυβέρνηση αποδέχεται μειώσεις στο ύψος των αποζημιώσεων.
  • Ακόμα, υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης και στην παραπέρα προώθηση της ευελιξίας με την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας σε όλους τους κλάδους, και την κατάργηση του 5ήμερου, 8ωρου, 40ωρου, τον καθορισμό 11ωρης ανάπαυσης που σημαίνει ημερήσια δουλειά μέχρι και 13 ώρες χωρίς πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης καθώς και κυλιόμενες βάρδιες αφού το ωράριο αποσυνδέεται από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης. Οι όποιες ενστάσεις και εδώ, είναι δευτερεύουσας σημασίας και δεν αλλάζουν το βασικό.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=24/10/2012&id=14260&pageNo=6&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: