Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η πάλη θύμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού


Του Πέτρου Κρίκη, μέλους του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Η χθεσινή απόφαση της ΔΟΕ για αποπομπή του αθλήματος της πάλης και στα δυο στυλ (ελευθέρας και ελληνορωμαϊκής) αποτελεί το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Το άθλημα της πάλης αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από την αναβίωσή τους το 1896 μέχρι και σήμερα, αλλά σύμφωνα με τα κριτήρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας της ΔΟΕ (τηλεθέαση, χορηγοί, εισιτήρια, εξοπλισμός, κτλ) δεν χωράει πλέον στο πρόγραμμα των αγώνων.

Η βαθμιαία μετεξέλιξη των Ολυμπιακών αγώνων σε ένα πανηγύρι των πολυεθνικών, των χορηγών και της ντόπας οδήγησε και το άθλημα της πάλης σε αυτά τα «λημέρια». Η FILA (παγκόσμια ομοσπονδία) και η ΕΟΦΠ όλα αυτά τα χρόνια μετά το '90, άρχισε να προσαρμόζει το άθλημα μέσω των κανονισμών που άλλαζε σχεδόν κάθε τέσσερα χρόνια στις απαιτήσεις των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και των χορηγών, αφαιρώντας από το άθλημα όλα εκείνα τα στοιχεία που το καθιστούσαν ξεχωριστό ανάμεσα σε πολλά άλλα. Η παραδοχή άλλωστε της ίδιας της FILA στην χθεσινή της ανακοίνωση-διαμαρτυρία, ότι πάντα ήταν πιστή και ακολουθούσε σαν «καλός μαθητής» τις προσταγές της ΔΟΕ, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Είναι πολύ πιθανό μετά από αυτή την εξέλιξη την τύχη της πάλης να ακολουθήσουν και άλλα αθλήματα αντιεμπορικά. Δεν θα μας παραξένευε αν με βάση τα κριτήρια της ΔΟΕ γίνει Ολυμπιακό άθλημα και ο ιππόδρομος.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη του αθλήματος χρειάζεται να ανατρέξουμε στην προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος που ήταν σημαντική, ώστε να αποκτήσει η πάλη εκείνη την επιστημονική και θεωρητική βάση και υποστήριξη, (ανάπτυξη της έρευνας στη βιοχημείας της άσκησης, αθλητιατρικής, η βιβλιογραφία για την τεχνική ανάπτυξη του αθλήματος). Ιδιαίτερα την δεκαετία '70-'80 συνέβαλε συνολικά στην ανάπτυξη του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης αποτελούσε ένα εκ των βασικών αντικειμένων της φυσικής αγωγής για εκγύμναση των νέων-μαθητών, ενώ κατείχε δική του ξεχωριστή θέση (έδρα) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στις ανώτερες και ανώτατες σχολές των σπορ. Αυτή η εξέλιξη αποτυπωνόταν και στην πρόοδο του αθλήματος και στην απόδοση των αθλητών.
Η λύση στο πρόβλημα δεν βρίσκεται στο «παζάρι» μεταξύ ΔΟΕ-ΕΟΕ όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εμπορικά σύμβολα των αγώνων, που στην ουσία αθωώνουν την κυρίαρχη πολιτική της εμπορευματοποίησης και διαπραγματεύονται με τους όρους της αγοράς που θέτει η ΔΟΕ, την είσοδο ή την έξοδο ενός αθλήματος.
Για να αλλάξει ριζικά αυτή η κατάσταση που μετατρέπει τα αθλήματα και την ιστορία τους σε εμπορεύσιμη ύλη και κέρδος απαιτείται σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Απαιτείται η απεμπλοκή του αθλητισμού από τις «δαγκάνες» της εμπορευματοποίησης και των μονοπωλίων με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, σύγκρουση με τις πολιτικές που στηρίζουν αυτή τη στρατηγική, ουσιαστική συμμετοχή των εργαζόμενων και των αθλουμένων στον έλεγχο και τη διοίκηση των σωματείων. Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό (υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες).
ΠΗΓΗ: 902.GR
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε λίγο θα βαφτίσουνε Ολυμπιακό άθλημα και το ...γαβάνι(*) και καταργούνε το αρχαιότερο άθλημα. Και θα καταργήσουνε όπως πάει και από τον Ολυμπιακό Ύμνο και τη φράση «και στο πάλεμα».
(*) Όποιος δεν ξέρει τη σημαίνει γαβάνι ας μας κάνει ….επερώτηση για να απαντήσουμε


Δεν υπάρχουν σχόλια: