Επιταχύνονται οι αντιλαϊκοί στόχοι, παραπέρα κλιμάκωση από το 2014
Η διάλυση ολόκληρης της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, οι ασήκωτοι φόροι και τα βαριά χαράτσια για το λαό, ταυτόχρονα με την εξαΰλωση των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι επιχειρήσεις, συνθέτουν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.
Πάνω στα αποκαΐδια της εγκληματικής πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση θριαμβολογεί για την επίτευξη του λεγόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) του 2013 εμφανίζεται στα 2,6 δισ. ευρώ. Η επίτευξη «πρωτογενών πλεονασμάτων» στους κρατικούς προϋπολογισμούς, πέρα από τα μέτρα της φορο-εξαχρείωσης, σηματοδοτεί και την παραπέρα διάλυση των παρεχόμενων κρατικών κονδυλίων. Η διαμόρφωσή τους σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται ούτε οι τόκοι για τα δάνεια, ούτε βέβαια για τα χρεολύσια αποπληρωμής του κρατικού χρέους.
Ειδικότερα: Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» από το φετινό κρατικό προϋπολογισμό, πολιτική που συνεπάγεται την απογείωση της φοροεπιδρομής απέναντι στο λαό και μέσα από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των λαϊκών νοικοκυριών προς την Εφορία. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η «συνεισφορά» των κάθε είδους επιχειρήσεων (νομικά πρόσωπα) διαμορφώνεται σε αμελητέα επίπεδα, αποτελεί μόλις το 0,4% της πίτας των φορολογικών εσόδων.
Για το 2014, προβλέπεται η διαμόρφωση πρωτογενών πλεονασμάτων, στο 1,5%του ΑΕΠ, στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016. Σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική εγκύκλιο, για το 2014 το ύψος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς τόκους) προδιαγράφεται στα 43 δισ. ευρώ, από 46,4 δισ. ευρώ για το 2013. Η καρατόμηση, σε απόλυτα μεγέθη, φτάνει στα 3,4 δισ. ευρώ. Από αυτά 1,5 δισ. ευρώ (ποσοστό 44%) αφορούν παραπέρα «εξοικονομήσεις» στα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, πολιτική που επιφέρει νέες μειώσεις στην κρατική επιδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, μειώσεις συντάξεων, παροχών Υγείας, Πρόνοιας κ.ά., προκειμένου έτσι να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Ταυτόχρονα, επανέρχονται στην επικαιρότητα τα σενάρια και οι συζητήσεις και για νέο «κούρεμα» στο κρατικό χρέος, για τη διαχείριση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η τέτοια εξέλιξη, στο πλαίσιο της ΕΕ, των διαβουλεύσεων με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς σημαίνει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, ανεξάρτητα από το όποιο μείγμα διαχείρισης αποφασιστεί, στο όνομα της όποιας «επαναδιαπραγμάτευσης» με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου