Η συγκυβέρνηση προχωρά σε ανασχεδιασμούς, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται: Αρση περιορισμών στη διάθεση καταναλωτικών προϊόντων όπως γάλα, ψωμί, φάρμακα, απελευθέρωση στον τομέα του Τουρισμού, κατάργηση των «εισφορών υπέρ τρίτων», οι οποίες αποτελούν πηγή εσόδων για ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ, άρση απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας, μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, διαμόρφωση καθεστώτος ενοικιαζόμενων εργαζομένων, πάγωμα των επιστροφών φόρου και ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων κ.ά............
Οι βασικοί άξονες
Σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται τα εξής:
- Φόροι υπέρ τρίτων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ολοκλήρωση της λίστας με τους φόρους «υπέρ τρίτων», που πρόκειται είτε να καταργηθούν, είτε να ενσωματωθούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Αρκετοί από τους φόρους αυτούς αποτελούν πηγή εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ. Η κατάργησή τους στρώνει το χαλί για νέες μειώσεις στις συντάξεις και τις κάθε είδους παροχές προς τους ασφαλισμένους.
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας κατά 3,9%, έτσι ώστε να φτάσουν στο 5% μέχρι το τέλος του 2016. Η έναρξη της σταδιακής εφαρμογής του νέου μέτρου αναμένεται από το β' εξάμηνο του 2014, όπως προτείνεται από τη συγκυβέρνηση.
- Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Πάγωμα των επιστροφών φόρου και ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες για ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ, επίσης των αγροτικών επιδοτήσεων για χρέη προς τον ΟΓΑ.
- Η διαμόρφωση καθεστώτος ενοικιαζόμενων εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΤΑ κ.ά.).
- Ο εντοπισμός και η υπαγωγή σε προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, οι διαθεσιμότητες θα φτάσουν συνολικά στις 25.000, ενώ οι απολύσεις μέσα στο 2014 θα πρέπει να φτάσουν στις 11.000.
- «Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται το νομοσχέδιο για την«άρση των στρεβλώσεων σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας»και συγκεκριμένα στο λιανεμπόριο, στα τρόφιμα, στα δομικά υλικά και τον τουρισμό.
Περισσότερα εδώ:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/1/2014&id=14969&pageNo=9&direction=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου