Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η «Δωρεάν Παιδεία» κοστίζει στους γονείς σχεδόν 3 δισ. ευρώ το χρόνο!!




Τα όνειρα, μένουν όνειρα ακόμα και στην εποχή της κρίσης. 
Το όνειρο του γονιού, να σπουδάσει το παιδί του, είναι πιθανόν 
το πιο πολυέξοδο, άλλα από αυτό κάνει τις λιγότερες περικοπές.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, μόλις το 24% των μισθωτών «έκοψε» εκπαιδευτικές δαπάνες, όταν το 65% μείωσε τις αγορές ρούχων και το 33% των τροφίμων.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, του Κέντρου Αναπτυξιακής Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ), το 2013 οι γονείς στην Ελλάδα για εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου διέθεσαν 2,791 δισ. ευρώ.

Πρώτο κουδούνι ίσον πρώτος εξοπλισμός
Μάλιστα, αυτή την περίοδο που πλησιάζει το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού, έρχονται και οι ανάγκες για την αγορά του πρώτου εξοπλισμού.
Τα έξοδα ανεβαίνουν ανάλογα με τη σχολική ηλικία. 
Στο δημοτικό η σχολική χρονιά ξεκινά με την προμήθεια της σχολικής τσάντας (συνήθως αλλάζει κάθε δύο ή τρία χρόνια) και των απαραίτητων ειδών.
Ο πρώτος εξοπλισμός σε σχολικά είδη μπορεί να κοστίσει (χωρίς τσάντα) από 50 – 150 ευρώ, ενώ εάν ο γονιός παρασυρθεί από τη μόδα θα πληρώσει πολύ περισσότερα.
Σε φροντιστήρια το 1/3 των δαπανών
Ο οικογενειακός προϋπολογισμός στο γυμνάσιο και πολύ περισσότερο στο λύκειο κατευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στα φροντιστήρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ πάνω από 960 εκατ. ευρώ «κατατέθηκαν» σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα επί των σχολικών μαθημάτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Κι αυτό, παρότι εκτιμάται πως υπάρχει μείωση των μέσων τιμών των φροντιστηριακών προγραμμάτων κατά 17,6% τα τελευταία δύο χρόνια
Στους Ενδεικτικούς Καταλόγους Διδάκτρων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής για την περσινή χρονιά το ετήσιο κόστος είχε διαμορφωθεί ανά τάξη ως εξής:

• Α΄ Γυμνασίου 1.200 ευρώ
• Β΄ Γυμνασίου 1.725 ευρώ
• Γ΄ Γυμνασίου 1.800 ευρώ
• Α΄ Λυκείου 2.550 ευρώ
• Β΄ Λυκείου από 2.750 – 3.210 ευρώ
• Γ΄ Λυκείου από 3.450 – 3.700

Επιπλέον αυτών, άλλα 448,8 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: