Το έγκλημα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, με τους 50ήμερους βομβαρδισμούς, οδήγησε ακόμα και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μιλήσει για «το θάνατο πολλών αμάχων κατά παράβαση του δικαίου του πολέμου».
Η συγκεκριμένη οργάνωση εξετάζοντας 3 περιπτώσεις βομβαρδισμών, στις 24 και 30 Ιουλίου δύο σχολείων του ΟΗΕ στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας, στα οποία είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, και στις 3 Αυγούστου από εκτόξευση τηλεκατευθυνόμενου πυραύλου σε σχολείο στη Ράφα, στο νότο, σημειώνει: «Οι δύο πρώτες επιθέσεις (...) δεν αφορούσαν στρατιωτικούς στόχους ή αλλιώς ήταν επιθέσεις παρανόμως δυσανάλογες. Η τρίτη επίθεση στη Ράφα, αν δεν είναι δυσανάλογη, τότε ήταν απερίσκεπτη». Επίσης, αναφέρεται σε άλλες 4 περιπτώσεις που αφορούν το βομβαρδισμό αμάχων.
Φυσικά, αυτά είναι μόνο ψήγματα του εγκλήματος που συντελέστηκε με2.143 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 557 παιδιά, 263 γυναίκες και 102 ηλικιωμένους, και σοβαρά τραυματισμένους πάνω από 11.320, 3.374 παιδιά, 2.088 γυναίκες και 410 ηλικιωμένοι, και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές. Επίσης, υποκριτική είναι και η διενέργεια πέντε εσωτερικών ποινικών ερευνών για πιθανά λάθη(!).
Επίδειξη ευαισθησίας θέλησαν να κάνουν χτες αξιωματούχοι της ΕΕ. Κατά την επιστροφή του από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Τζον Γκατ-Ρούτερ, εκπρόσωπος της ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι διαπίστωσε μεταξύ των κατοίκων της Γάζας «ένα βαθύ συναίσθημα φόβου ότι τα επεισόδια βίας μπορούν γρήγορα να ξεσπάσουν εκ νέου».
Ο Λαρς Φομπόργκ Αντερσεν, πρεσβευτής της ΕΕ στο Ισραήλ, έκανε λόγο για ένα «σημαντικό ενδεχόμενο» επανάληψης των βιαιοπραγιών, ίσως εντός λίγων μηνών. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ, οι διπλωμάτες επιβεβαίωσαν «με μια αίσθηση κατεπείγοντος» την ανάγκη της άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση. Φυσικά, στο έγκλημα στη Γάζα η ΕΕ έχει την δική της συμβολή, στηρίζοντας το κράτος - θύτη του Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου