Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Οδοιπορικό στον Κάκαβο. Στ' αχνάρια των μαχητών του Δ.Σ.Ε.

Με πρωτοβουλία της Τ.Ο. ΚΚΕ Χαλκιδικής και του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλκιδικής οργανώθηκε Οδοιπορικό στα Αρχηγεία και τα λημέρια των μαχητών του ΔΣΕ Χαλκιδικής στο βουνό ΚΑΚΑΒΟΣ. 

Δεν θα ΄ταν υπερβολή να πούμε πως  τέσσερις γενιές ανέβηκαν στον Κάκαβο  και περπάτησαν στ΄αχνάρια των μαχητών του Δ.Σ.Ε.




  Οι ίδιοι οι μαχητές, τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονα τους.



  Δύσκολα να περιγράψεις τα συναισθήματα όλων των προσκυνητών που ο κάθε ένας έφερνε στο μυαλό του άλλος τις δικές του αναμνήσεις, άλλος τις διηγήσεις του πατέρα του ή του θείου του, άλλος των παππούδων του και των προπάππων του.








 "Ξεναγός" στο οδοιπορικό αυτό ο Κώστας Νταούτης που με ντοκουμέντα αναφέρθηκε σε γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τον εμφύλιο στην περιοχή του Κάκαβου.









 Οι προσκυνητές επισκέφτηκαν στην αρχή το χώρο όπου  υπήρχε το στρατηγείο και που σώζονται μόνο πέτρες.




Λίγα λουλούδια στο σημείο αυτό αφέθηκαν ως ελάχιστο φόρο τιμής στους μαχητές που θυσιάστηκαν




Στη συνέχεια επισκέφτηκαν αμπριά  και ό,τι άλλο σώζεται και  μαρτυρά τον αγώνα εκείνον.


Σύντομα θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες έτσι ώστε να στηθεί στην αρχή μια πλάκα για να μαρτυρά των αγώνα και στη συνέχεια ΄κάτι καλύτερο .
Από την πλευρά μας προτείνουμε να ζητηθεί από το Δασαρχείο να παραχωρηθεί ο χώρος όπου βρέθηκε το αρχηγείο, να περιφραχθεί , χωρίς να αλλοιώνεται το τοπίο, να τοποθετηθεί αναθηματική πλάκα που να υποδηλώνει την ύπαρξη του αρχηγείου και εν καιρώ να τοποθετηθούν αναθηματικές πλάκες όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των πεσόντων μαχητών, περίπου όπως έχει γίνει και στο μνημείο της Φλώρινας. Και να τοποθετηθούν στα σταυροδρόμια που οδηγούν στο χώρο πινακίδες που να δείχνουν τον δρόμο


https://www.youtube.com/watch?v=BH7hdn6VaGg&feature=youtu.be

Δεν υπάρχουν σχόλια: