Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Θέμα: Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Αριστοτέλη στην ΠΕ Χαλκιδικής.

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


    ΕΓΝΑΤΙΑ 89 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 54635
  Τηλ.: 2310 286580, 2310 286546 fax: 2310 288 233

Θεσσαλονίκη, 16.09.2020

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

 
Με την 757331 (916)/2-12-2019 Επερώτηση μας είχαμε αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν από τις καταστροφικές πλημμύρες τον Νοέμβρη του 2019 σε περιοχές των Δήμων Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας, αλλά κυρίως στον Δήμο Αριστοτέλη με επίκεντρο την Ολυμπιάδα, λόγω των διαχρονικών ελλείψεων βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην ΠΕ Χαλκιδικής.
Εννέα μήνες μετά τις δύο σφοδρές θεομηνίες του περασμένου Νοέμβρη  και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που αυτές προκάλεσαν, τα σημάδια είναι ακόμα ορατά στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας, καθώς και σε άλλες κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη στην ΠΕ Χαλκιδικής.
            Να σημειωθεί πως απαντώντας, μέσω του αρμόδιου Υφυπουργού Εσωτερικών σε Επίκαιρη Ερώτηση (260/26-11-2019) του ΚΚΕ, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι: «…πρέπει επιτέλους άμεσα να προχωρήσουν αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα, διότι δεν γίνεται ακόμα και σε μια πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση να κινδυνεύουν όχι μόνο περιουσίες, αλλά πιθανόν και ζωές.
… Θα προσπαθήσουμε κατ’ εξαίρεση η μελέτη του έργου της Κεντρικής Μακεδονίας της περιοχής της Ολυμπιάδας να χρηματοδοτηθεί άμεσα, ώστε να έχουμε έτοιμη τη μελέτη για να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση έργου.»
Ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Χαλκιδικής επεσήμανε σε έγγραφο του (1/820 3.12.2019), σε απάντηση Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή (2159/25.11.2019), πως «…Όσον αφορά τα απαραίτητα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών της Π.Ε Χαλκιδικής, σας ενημερώνουμε ότι έχουμε αποστείλει πρόταση έγκρισης μελέτης με τίτλο «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ν. Χαλκιδικής» και προϋπολογισμό 496.000,00 και αναμένουμε έγκριση χρηματοδότησής της.»
            Δυστυχώς όμως, ακόμα μέχρι και σήμερα στον «αέρα» βρίσκεται η προαναφερόμενη έγκριση της «Μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών Ν. Χαλκιδικής» που αφορά στο σχεδίασμά και μελέτες έργων οριοθέτησης- διευθέτησης ρεμάτων.
            Ενώ η περιοχή της Ολυμπιάδας εξακολουθεί να ζει με τον φόβο της επόμενης πλημμύρας καθώς, πέρα από τις χωματουργικές αποκαταστάσεις των ρεμάτων που πλημμύρισαν τότε, δεν έχει ξεκινήσει καμιά περαιτέρω εργασία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.
            Επίσης να σημειωθεί πως Ο Δήμος Αριστοτέλη έχει ολοκληρώσει μελέτη οριοθέτηση-διευθέτηση του ρέματος «Μπασδέκη» της Κοινότητας Ολυμπιάδας (τοπογραφική, γεωτεχνική, υδραυλική μελέτη), η οποία κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ενώ έχει αποσταλεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το α,π. 4278/18-02-2019 έγγραφό του η με αρ. μελέτης 42/2018 υδραυλική μελέτη με τίτλο «Αναθεώρηση Χαρτών Πλημμυρικής Επικινδυνότητας ΥΔ10, ΛΑΠ Χαλκιδικής και Άθω περιοχής διοικητικής αρμοδιότητας Δήμου Αριστοτέλη» του Δήμου Αριστοτέλη.
            Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν:
·       Τι προγραμματισμό είχε, έως και σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Π.Ε. Χαλκιδικής;
·       Τι ποσά διατέθηκαν και ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα;
·       Σε ποιες επείγουσες ενέργειες  θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ, για:

Να διεκδικήσει την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης του Δήμου Αριστοτέλη της ΠΕ Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: