Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

ΠΡΙΝ 48 χρόνια, σαν σήμερα (16/11/1973, περίπου τέτοιαν ώρα

 "Η ανανέωσις της συμβάσεως του περί ου ο λόγος δεν εγένετο ως εχθρός του κρατούντος κοινωνικού καθεστώτος".


Ηταν 16 Νοέμβρη 1973.
Σαν σήμερα. Κάπου στις 3-4 το απόγεμα.
Ο "περί ου ο λόγος" μόλις είχε γυρίσει από τα μωσαϊκά όπου "μετά την μη ανανέωσιν της συμβάσεως", αναγκαστικά δούλευε και πτώμα από την κούραση έπεσε να ξεκουραστεί λιγάκι καταγής στον σιλτέ (Μαντινείας 56/2ος όροφος με γραμμένο πίσω από την πόρτα το NO PASARAN)
Ανοίγει η πόρτα και μπαίνοντας ο Γούλος, πήγαινε τεχνική σχολή και δούλευε σε επιπλάδικο, λέει. "Άνοιξε το ραδιόφωνο να ακούσεις. Γίνεται χαμός στο Πολυτεχνείο".
ΟΝΤΩΣ ο σταθμός που είχαν στήσει οι φοιτητές της Πολυτεχνικής έδινε στον αέρα τα γεγονότα που συνέβαιναν. Σε χρόνο ΜΗΔΕΝ στη στάση ΒΡΥΣΑΚΙ, και με το αστικό μια στάση πριν από το "ΣΩΜΑ" και με τα πόδια μαζί με άλλους προς στο ΠΑΛΕ και, μετ΄ εμποδίων μια και η περιοχή δεν είναι όπως σήμερα ,στην Πολυτεχνική.
Αρχισε και νύχτωνε. Οι αστυνομικοί πάνοπλοι και στρατός . Μέσα και έξω από το κτήριο νεολαίοι και όχι μόνο. Κάποιοι στιγμή μεσάνυχτα και κάτι οι πάνοπλοι αστυνομικοί ορμάνε σ΄αυτούς που ήταν απέξω. Για τους μέσα δεν είχες εικόνα. Το κυνηγητό της Αστυνομίας τέτοιο που οι φτέρνες ακουμπούσαν το κεφάλι, μέχρι ψηλά στην Αγίου Δημητρίου, και από κει 40 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ.
Αντε τώρα να γυρίσει "ΒΡΥΣΑΚΙ". Φιλοξενία από 2 φοιτητές στο διαμέρισμα τους - πάνω από το σινεμά ΑΙΑΣ- το ξημερώσανε λαγοκοιμησμένοι. Και την άλλη μέρα κατά το μεσημεράκι - πάει και το μεροκάματο - επιστροφή στην "ΚΑΤΚΑ".
Εκεί και ο Γούλος και ο Τάσσος - οι σχολές τους ήταν κλειστές - που μέχρι εκείνη την ώρα ανησυχούσε μήπως έπαθε κάτι "ο περί ου ο λόγος". ηρέμησε και άρχισε να παίζει στο πικακ- ένα με γαλάζιο καπάκι- τον ΕΜΙΛΙΑΝΟ ΖΑΠΑΤΑ.
Και μετά από λίγες μέρες, με την άλλη ΧΟΥΝΤΑ του Ιωαννίδη, ο δίσκος αυτός έπαιζε όλη μέρα στο μπαλκόνι του ακάλυπτου χώρου μέχρι που η βελόνα έλιωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: