Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα λατομεία & μεταλλεία της Βόρειας Ελλάδας

 

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και 

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Σχεδόν καθημερινά είναι τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο των λατομείων και μεταλλείων, πολλά από τα οποία δεν καταγράφονται καν, όπως και οι επαγγελματικές ασθένειες που επιβαρύνουν πολλούς μεταλλωρύχους και δεν καταγράφονται ως τέτοιες.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των λατομείων και μεταλλείων έχουνε πλούσια πείρα. Στο όνομα της «ανάπτυξης της επιχείρησης», στο «να μην χαθούν θέσεις εργασίας» είδανε όλα τα προηγούμενα χρόνια τα ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας να θυσιάζονται στο «μαρμάρινο» βωμό του κέρδους, επειδή αποτελούν κόστος.

Πρόσφατα, στις 8.12.2021, σε λατομείο στην περιοχή του Βώλακα στην ΠΕ Δράμας εργαζόμενος, πατέρας δύο παιδιών, κατέληξε μετά από 6 μέρες που νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μετά από πτώση από μεγάλο ύψος. Ενώ, πέρσι πάλι στο Βώλακα, ένας 45χρονος εργάτης σκοτώθηκε σε λατομείο, όταν καταπλακώθηκε από μεγάλο κομμάτι βράχου που αποκολλήθηκε, χωρίς ο ίδιος να προλάβει να κάνει καμία ενέργεια.

Αυτά τα 2 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα και τα πολλά εργατικά ατυχήματα (πολλά από τα οποία δεν δηλώνονται από τις εταιρείες των μεταλλείων) στα εργοτάξια της “Ελληνικός Χρυσός” αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα των επικίνδυνων συνθηκών εργασίας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταλλείων- λατομείων.

Την ίδια ώρα εξακολουθεί να παραμένει τραγική η κατάσταση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων εξαιτίας της υποστελέχωσης και της διαρκούς υποβάθμισης από όλες τις κυβερνήσεις. Στο Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος υπάρχουν μόνο 4 επιθεωρητές για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και για να καλύψουν όλες τις ανάγκες της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι επιθεωρήσεις στους χώρους δουλειάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών αυτής της υποστελέχωσης είναι και το γεγονός ότι ενώ το «Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταλλείων & Λατομείων Βορείου Ελλάδος» έκανε καταγγελίες, στις 11-1-2021 και στις 15-2-2021, για τους χώρους εργασίας της εταιρείας "EDILMAC LIMITED ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ" στις Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας στο Δήμο Αριστοτέλη Π.Ε. Χαλκιδικής, της "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Μον. Α.Ε.", οι επιθεωρητές πήγαν για έλεγχο στις 27-9-2021, μετά δηλαδή από 9 ολόκληρους μήνες (!) και το πόρισμα της αυτοψίας, όπου επιβεβαιώνονται τα ελλιπή μέτρα προστασίας της Υγείας & Ασφάλειας των μεταλλωρύχων, εκδόθηκε στις 13.1.2022.

Να σημειωθεί πως στην προαναφερόμενη αυτοψία οι επιθεωρητές δεν είχαν καν όχημα μεταφοράς για να μεταφερθούν στα υπόγεια μεταλλεία ούτε όργανα μετρήσεων (αερισμού, φυσικοχημικών παραγόντων, θορύβου, φωτισμού, κραδασμών, κ.α), με αποτέλεσμα να περιμένουν 4-5 ώρες (ενώ άλλαξε μία ολόκληρη βάρδια εργαζομένων στο χρονικό διάστημα αυτό) τον διευθυντή του έργου να τους κατεβάσει στο υπόγειο! Γεγονός το οποίο έδωσε πολύτιμο χρόνο στην εταιρεία να προετοιμαστεί για τη διενέργεια του ελέγχου, να συμπιέσει το χρόνο ελέγχου και τελικά να μην ελεγχθούν λεπτομερώς και ουσιαστικά όλες οι θέσεις εργασίας. Μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε άσχημες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

 Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

·             Την άμεση ενίσχυση του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος με το αναγκαίο επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, όπως και την δημιουργία παραρτημάτων του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στην ΠΕ Δράμας και στην ΠΕ Χαλκιδικής.

·             Να γίνονται πλέον τακτικοί απροειδοποίητοι ουσιαστικοί έλεγχοι από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς προκειμένου να εφαρμόζονται ουσιαστικά μέτρα Υγείας & Ασφάλειας των εργαζόμενων σε κάθε μεταλλείο και λατομείο.

·             Να γίνονται ιατρικές εξετάσεις Βαρέων μετάλλων σε όλους τους μεταλλωρύχους και να παραλαμβάνουν οι εργαζόμενοι τα αποτελέσματα αυτά.

 

Οι Βουλευτές

Στολτίδης Λεωνίδας

Δελής Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: