Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Επιτακτική η ανάγκη στήριξης της μελισσοκομίας κι η ορθολογικοποίηση των περιορισμών στην άσκηση της.

 Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το πλαίσιο λειτουργίας της μελισσοκομίας κατά την αντιπυρική περίοδο και τις ανάγκες του κλάδου για την προστασία των μελισσοκόμων και του ελληνικού μελιού.

 Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, εδώ και τρία χρόνια οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν δρακόντειες απαγορεύσεις στην εργασία τους, ενώ αποτελούν έναν κλάδο που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις περσινές φονικές πυρκαγιές. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν εξορθολογισμό του πλαισίου που διέπει την εργασία τους στο δάσος, με πρώτο γνώμονα πάντα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί άλλωστε και την προϋπόθεση της ίδιας της ύπαρξης της μελισσοκομίας. 

Επίσης, οι μελισσοκόμοι ζητούν ορθολογικοποίηση των γεωργικών πρακτικών, ώστε να μπορούν να συνυπάρχουν με τις υπόλοιπες γεωργικές καλλιέργειες, ενώ εκφράζουν την απόγνωση τους για το γεγονός ότι έχουν εξαιρεθεί από όλα τα μέτρα στήριξης, σε σχέση με την άνοδο του κόστους παραγωγής, την ώρα που το κόστος μετακίνησης τους έχει εκτοξευτεί. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάσει την επικαιροποίηση του πλαισίου που διέπει την εργασία των μελισσοκόμων κατά την αντιπυρική περίοδο και ταυτόχρονα να προχωρήσει στην άμεση ένταξη της μελισσοκομίας σε μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής και μετακίνησης. 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 


Προς τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η μελισσοκομία αποτελεί έναν εξαιρετικά δυναμικό κλάδο της αγροτικής παραγωγής, ο οποίος εκτός από την συμμετοχή του στην βιώσιμη οικονομία της χώρας συμβάλλει και στην περιβαλλοντική αειφορία και την διατήρηση της φυσικής βιοποικιλότητας. Παρόλα αυτά, εδώ και τρία χρόνια οι μελισσοκόμοι δοκιμάζονται από τις κυβερνητικές πολιτικές, από περιβαλλοντικές καταστροφές, από απαγορεύσεις μετακίνησης, από περιορισμούς, από έλλειψη μέτρων στήριξης κι από τις αχαλίνωτες αυξήσεις στην ενέργεια.

Στο πλαίσιο αυτό και φέτος οι μελισσοκόμοι ζητούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς, καταρχάς, σε ότι αφορά την άσκηση της μελισσοκομίας την ορθολογικοποίηση του πλαισίου των πυροσβεστικών διατάξεων και των περιορισμών στην δραστηριότητα στα δάση, ώστε να μπορούν να εργαστούν. Συγκεκριμένα, αντί για την υποχρεωτική μεταφορά 200 λίτρων νερού ζητούν την διερεύνηση τεχνικών εναλλακτικών δυνατοτήτων, όπως η μεταφορά πυροσβεστήρα συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Επίσης, ζητούν να εξεταστεί ο υφιστάμενος περιορισμός στο ωράριο για τις εργασίες τους, ο οποίος είναι προβληματικός, καθώς και η διερεύνηση της άρσης απαγόρευσης εργασίας και με δείκτη επικινδυνότητας πυρκαγιάς 3, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις προστασίας. 

Ταυτόχρονα, οι φορείς του μελισσοκομικού κόσμου θέτουν με επίταση το ζήτημα της πάταξης της νοθείας στο μέλι και την αποτροπή πρακτικών ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων. Στο ίδιο πλαίσιο ζητούν την στήριξη τους στην αντιμετώπιση του κόστους της ενέργειας, με δεδομένο ότι είναι ένας κλάδος ο οποίος δεν έχει επωφεληθεί από κανένα μέτρο συγκράτησης του ενεργειακού κόστους. 


Επειδή η μελισσοκομία της χώρας πρέπει οπωσδήποτε να στηριχτεί. 


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί : 


Προτίθενται να προβούν σε ορθολογική επικαιροποίηση του πλαισίου της μελισσοκομίας κατά την αντιπυρική περίοδο, με μέτρα που θα διευκολύνουν τον μελισσοκόμο και θα ενισχύουν την προστασία του δάσους;


Θα εντάξουν την μελισσοκομία σε κάποιο πλαίσιο μέτρων στήριξης των παραγωγών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος; 


Η ερωτούσα βουλευτής 

Κυριακή Μάλαμα


-- 

Γραφείο Κυριακής Μάλαμα
Βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: