1) Όραμα μας να κάνουμε την Χαλκιδική τόπο φιλόξενο για τα άτομα με αναπηρία.
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία μας καλεί σε συντονισμό δράσης με το αναπηρικό κίνημα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους στην περιοχή μας στη Χαλκιδική.
Εκτός από τον μεγάλο οραματικό στόχο για την δημιουργία μιας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για τα άτομα με αναπηρία χωρίς οικογένεια, θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ εντατικά για να θεραπευτούν προβλήματα και δυσκολίες που χρονίζουν.Η σχολική στέγη στην ειδική εκπαίδευση του Νομού μας έχει μείνει αρκετά πίσω. Η πρόσβαση των παιδιών με ειδικές μαθησιακές ανάγκες στις θεραπείες τους, όπως και για τους συνανθρώπους μας με κινητικές ανάγκες, έχει δυσκολέψει πάρα πολύ από τότε που απαξιώθηκε το ΚΕΦΙΑΠ του Πολυγύρου. Η γραφειοκρατία για την πρόσβαση σε συντάξεις κι επιδόματα έχει επιδεινωθεί από την υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών. Η πρόσβαση στην υγεία έχει γίνει πιο πολύπλοκη λόγω της υποστελέχωσης των δομών υγείας και των δυσκολιών πρόσβασης σε αυτές. Η γηριατρική φροντίδα στην περιοχή μας, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής είναι τομείς κρίσιμοι οι οποίοι όμως δεν έχουν εμβαθύνει καθόλου. Η ενεργειακή φτώχεια κι η απουσία υποδομών προσβασιμότητας δημιουργούν ατελείωτες δυσκολίες στην καθημερινότητα.
Η ευκαιρία να δράσουμε είναι τώρα. Να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα πολιτικών προστασίας για την αναπηρία και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε την πολιτική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Να παλέψουμε για να γίνει η χειραφέτηση του αναπηρικού κινήματος πράξη.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των ενδικοφανών προσφυγών των νέων γεωργών φυτωριούχων ελάτης του Ταξιάρχη καταδεικνύει το μέγεθος του εμπαιγμού που υφίστανται οι εν λόγω παραγωγοί από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις των εν λόγω ελατοπαραγωγών απορρίφθηκαν σε πρώτο βαθμό μετά από αλλεπάλληλες παλινωδίες και μέσα από έγγραφα και “συνεννοήσεις” που πηγαινοέρχονταν από τον Πολύγυρο στην Αθήνα.
Τότε είχαμε καταγγείλει ότι οι αρχικές θετικές γνωμοδοτήσεις είχαν σβηστεί με το χέρι και είχαν αλλαχθεί εκ των υστέρων. Είχαμε μάλιστα δημοσιεύσει και τα σχετικά έγγραφα. Το αιτιολογικό που επικράτησε τελικά τότε ήταν ότι τα φυτώρια ελάτης δεν ήταν φυτώρια αλλά “καλλιέργειες δασικών δέντρων”. Τώρα στις ενδικοφανείς προσφυγές ο λόγος της απόρριψης είναι άλλος. Το νέο αιτιολογικό είναι ότι τα φυτώρια αυτά είναι τελικά φυτώρια κι όχι “καλλιέργειες”, αλλά δεν είναι αδειοδοτημένα από το Δασαρχείο. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα φυτώρια καλλωπιστικών φυτών δεν αδειοδοτούνται από το Δασαρχείο αλλά από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Δυστυχώς ο πραγματικός λόγος της απόρριψης είναι άλλος και τον έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνηση δεν θέλει την ανάπτυξη της ελατοκαλλιέργειας και δεν προστατεύει το αγροτικό αυτό προϊόν και τους παραγωγούς του. Οι κυβερνητικοί παράγοντες ξέρουν μόνο να φωτογραφίζονται δίπλα στα στολισμένα έλατα, αλλά αδιαφορούν για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με την δυναμική αυτή καλλιέργεια. Εμείς δηλώνουμε και πάλι ότι θα παραμείνουμε στο πλευρό των αδικημένων φυτωριούχων ελάτης και θα τους στηρίξουμε σε κάθε προσπάθεια αναζήτησης του δίκιου τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου