Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Για τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων οδοντιάτρων

 

ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.

Προς τον Υπουργό Υγείας 

Σύμφωνα με το άρθρο 119 του νόμου 4759/2020 επιβάλλεται από το 2023 η διαμόρφωση υποδομής για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων (ράμπες, ανελκυστήρες κατάλληλων προδιαγραφών κα) στα κτήρια όπου στεγάζονται οδοντιατρεία. Η διάταξη αφορά τα εν ενεργεία οδοντιατρεία όσο και όλους τους οδοντιάτρους που θα καταθέσουν αίτηση για άδεια ιατρείου από το ερχόμενο έτος.

Η πλειονότητα οδοντιατρείων, ιδιαίτερα των μικρών, δεν έχει τη δυνατότητα (εξοπλισμός ιατρείου, προσωπικό) να εξυπηρετεί τα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα σε σταθερή βάση, πέρα από μεμονωμένα και συνήθως ελαφριά περιστατικά. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειονότητα των πολυκατοικιών δε διαθέτει διαμορφωμένη υποδομή που να εξασφαλίζει προσβασιμότητα στα άτομα αυτά.

Να σημειωθεί ότι είναι γνωστή η κατεύθυνση για συγκέντρωση και των υπηρεσιών υγείας σε μεγάλους ιδιωτικούς παρόχους. Μια σειρά προαπαιτούμενα για την αδειοδότηση των οδοντιατρείων που επιβαρύνουν οικονομικά τους αυτοαπασχολούμενους οδοντιάτρους αντικειμενικά ενισχύουν την συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το πρόβλημα όμως της διαμόρφωσης υποδομής προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομικής επιβάρυνσης. Είναι καθαρά θέμα πολεοδομικού σχεδιασμού και η επίλυση του δεν μπορεί να μεταφέρεται στις πλάτες των οδοντιάτρων (παλιών και νέων). Οι περισσότεροι δεν έχουν καμία δυνατότητα επίλυσης τέτοιων προβλημάτων, διότι εμπλέκονται, στην καλύτερη περίπτωση, όλοι οι ιδιοκτήτες των αντίστοιχων πολυκατοικιών.

Η ουσιαστική οδοντιατρική περίθαλψη των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων μπορεί και πρέπει να εξασφαλιστεί από ένα πανελλαδικό δίκτυο δημόσιων μονάδων κατάλληλα στελεχωμένων και εξοπλισμένων.

Με βάση και τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

- Να ανασταλεί η εφαρμογή το άρθρο 119 του νόμου 4759/2020 για τα οδοντιατρεία, που επιφέρει επιπρόσθετα προβλήματα στους αυτοαπασχολούμενους οδοντιάτρους

- Να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες δομές οδοντιατρικής περίθαλψης ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων και να δημιουργηθεί πανελλαδικό δίκτυο δημόσιων μονάδων κατάλληλα στελεχωμένων και εξοπλισμένων

                                                                                                   Οι Βουλευτές

            Λαμπρούλης Γιώργος

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Μαρίνος Γιώργος

Παπαναστάσης Νίκος

                                                                                              Συντυχάκης Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: