Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Ενα ταξίδι που δεν τέλειωσε ποτέ

                            (για τον Μιχάλη)

Ενας νεκρός και οκτώ τραυματίες είναι το τραγικό αποτέλεσμα των σοβαρών επεισοδίων που προκάλεσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ φασίστες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, συνεπικουρούμενοι από Ελληνες ομοϊδεάτες τους. Και πάλι αυτό το βαθύ κράτος υπόλογο; Ξεμπερδεύουμε με το ξήλωμα κάποιων αξιωματούχων;

Δεν πρέπει να το φάμε και πάλι το παραμύθι. Να μας παραμυθιάσουν και να ξεφύγουν. Με κάποιο αόριστο «η ζωή συνεχίζεται» ή «το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκαλο», να ξεχάσουμε και τον Μιχάλη.

Αυτό το κράτος δεν είναι ούτε βαθύ, ούτε ρηχό. Είναι κράτος ταξικό, κράτος φιλικό στους επιχειρηματικούς ομίλους και εχθρικό στον λαό, κράτος αποτελεσματικό και ταχύτατο στα σχέδια του κεφαλαίου και προκλητικά αργό και αναποτελεσματικό στις λαϊκές ανάγκες, κράτος συνειδητά ανήμπορο να ανταποκριθεί στην απαίτηση του λαού για προστασία της ζωής του.

* * *

Αυτό το ταξικό κράτος φρόντισε να κλείσει τους δρόμους στους αγρότες για να μην κατέβουν στην πρωτεύουσα. Αυτό το ταξικό κράτος μετατρέπει την Αθήνα σε φρούριο όταν διαδηλώνουν εργαζόμενοι ή φοιτητές.

Αυτό το κράτος είναι ο ηθικός αυτουργός ενός εγκλήματος που οι ανάλγητοι εκπρόσωποί του το ονόμασαν οπαδική βία και χουλιγκανισμό. Αυτό το κράτος παρακολουθούσε «διακριτικά» μια στρατιά φασιστών εγκληματιών να κατευθύνονται στον τόπο του εγκλήματος και μετά τους έχασε! Γνώριζαν πως έρχονται μαχαιροβγάλτες φασίστες χούλιγκανς από την Κροατία, είχαν ενημερωθεί από πολλές πλευρές! Κι όμως, ανενόχλητα τα φασιστοειδή διέσχισαν τη χώρα και δολοφόνησαν έναν 29χρονο έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια! Δεν τους σταμάτησαν, ενώ ήταν γνωστή και καταγεγραμμένη χιλιόμετρο το χιλιόμετρο η πορεία των φασιστοειδών προς τη Νέα Φιλαδέλφεια. Είχαν ειδοποιηθεί ακόμη και πριν κατέβουν από τον ηλεκτρικό με κατεύθυνση το γήπεδο της ΑΕΚ... Πλήθος επίσημων εγγράφων το βεβαιώνουν αυτό.

Η φασιστική βία είναι παγκοσμιοποιημένη και οργανωμένη. Συνδέεται με κυρίαρχα (πολυεθνικά και εθνικά) οικονομικά - πολιτικά συμφέροντα, δομές επιτήρησης και καταστολής, κήνσορες επιστημονικής ανάλυσης και μιντιακής αναπαράστασης. Αυτοί οι δεσμοί είναι μέρος του αστικού κράτους και αποδεικνύουν τη χρησιμότητα αυτού του είδους βίας για τη συντήρηση του ίδιου του συστήματος.

* * *

Και άλλο ένα έγκλημα. Και η ψυχάρα του Μιχάλη κραυγάζει: Γκολ... γκολ, η μπάλα στα δίκτυα. Απίστευτο. Πανηγυρίζει. Τρέχει χαρούμενος και πηδάει ψηλά. Είναι ο νικητής. Η αγαπημένη του ομάδα κέρδισε.

Και ξαφνικά το χώμα γίνεται κόκκινο. Ο δικέφαλος χάνει το χρυσαφί της λάμψης και μένει στο κατάμαυρο. Ο Μιχάλης στο έδαφος τραυματισμένος. Η εξέδρα παγώνει, καθώς δεν τον βλέπει να σηκώνεται. Απόλυτη σιγή.

«Είναι παλικάρι... θα σηκωθεί και θα συνεχίσει».

Τώρα όμως; Οχι. Ο Μιχάλης δεν θα συνεχίσει. Ακόμα και το σίδερο, όταν πυρακτωθεί, λυγίζει. Η μεγάλη του αγάπη, η ΑΕΚ, που φορούσε τη φανέλα της, θα στερηθεί τις υπηρεσίες του. Δεν θα συνεχίσει τον αγώνα, ούτε το ταξίδι που μόλις άρχισε. Ενα ταξίδι που δεν τέλειωσε ποτέ. Ενα ταξίδι που τα κουφάρια του πλοίου θυμίζουν ότι δεν τέλειωσε.

Ενα κουφάρι στο πεζοδρόμιο. Η φτήνια της ανθρώπινης ζωής.

Και τώρα ταξιδεύει... Φεύγει, αφήνει πίσω του την αδικία της ζωής, τις προσδοκίες και τα προδομένα όνειρα.

Σπύρος ΤΖΟΚΑΣ

Πανεπιστημιακός, συγγραφέας


ΠΗΓΗ








Δεν υπάρχουν σχόλια: