Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

 Προτεραιότητα της κυβέρνησης η συγκρότηση κατασταλτικών μηχανισμών αντί για προστασία του λαού

Τη στιγμή που ο λαός θρηνεί ξανά νεκρούς από την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών που αφορούν τις ανάγκες του και ολόκληρες πόλεις και χωριά έχουν βουλιάξει στη λάσπη, η προώθηση ενός ακόμα κατασταλτικού μηχανισμού, αυτού της «δικαστικής αστυνομίας», είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως δείχνει η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου που είναι σε εξέλιξη στη Βουλή.

«Είναι σαν να βρίσκεται η Βουλή σε παράλληλο σύμπαν», ανέφερε σχετικά η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, κατά την τοποθέτησή της χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση αντί για τη λήψη, εδώ και τώρα, μέτρων που να καλύπτουν τις ανάγκες του λαού και να ενισχύουν τομείς και σοβαρές υποδομές που τελικά έχουν να κάνουν με την προστασία, ακόμα και με την ίδια του τη ζωή, «λειτουργεί τη Βουλή» για να δώσει συνέχεια στις αντιδραστικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη ώστε ακόμα πιο αποτελεσματικά να υπηρετεί το σύστημα, το αστικό κράτος και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Το νομοσχέδιο, εξάλλου, είναι ενταγμένο στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως ακριβώς αναφέρει και ο τίτλος του, που είναι «Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας Δικαστικής Αστυνομίας - Τροποποιήσεις ν. 4963/2022 και άλλες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης», το νομοσχέδιο αυτό περιέχει συμπληρωματικές ρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει τη λειτουργία της «δικαστικής αστυνομίας», που είχε ψηφιστεί το 2022 από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενδεικτικό για τα όσα προωθούνται με το νομοσχέδιο ότι για το αστυνομικό τμήμα προβλέπονται 600 θέσεις ενώ για το πολιτικό μέρος της «δικαστικής αστυνομίας» μόλις 150 θέσεις.

Επιπλέον, για τις αστυνομικές θέσεις οι προσλήψεις δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ αλλά από το υπουργείο Δικαιοσύνης με την ...επίβλεψη του ΑΣΕΠ, ενώ θα έχουν ευνοϊκή μοριοδότηση όσοι ήταν πρώην σεκιουριτάδες, ή υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού κ.ά. Τέτοιου είδους δηλαδή «πρακτικά» ζητήματα έρχεται να λύσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε ότι στόχος δεν είναι βέβαια η απονομή δικαιοσύνης και η εύκολη πρόσβαση του λαού σε αυτήν. Αλλωστε, αν ήθελε η κυβέρνηση κάτι τέτοιο θα έλυνε το πρόβλημα της δραματικής υποστελέχωσης σε δικαστικούς υπαλλήλους, κάτι που επισημάνθηκε και κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, όπως των δικηγόρων, των δικαστών και των εισαγγελέων.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ από την αρχή, από τον νόμο που ψηφίστηκε το 2022, ανέδειξε τον αντιδραστικό της ρόλο καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, όπως και τώρα.

Από την άλλη, όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν θετικά απέναντι στο νομοσχέδιο και επιδόθηκαν σε εποικοδομητικές προτάσεις για παραπέρα ενίσχυση του αντιδραστικού χαρακτήρα της «δικαστικής αστυνομίας», με την Ελληνική Λύση να προτείνει τη λειτουργία του Σώματος με πρότυπο αντίστοιχα Σώματα των ΗΠΑ, όπως το FBI. Αντίστοιχα «πρότυπα» προτάθηκαν και από το φασιστικό μόρφωμα «Σπαρτιάτες».

Ηταν χαρακτηριστική και η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλου, ο οποίος αφού ζήτησε εξηγήσεις «τι συνέβη επί τόσο καιρό» και «δεν περπάτησε καθόλου» η «δικαστική αστυνομία», στη συνέχεια διευκρίνισε ότι «είμαστε εδώ όμως, γιατί ακριβώς μας αφορά άμεσα αυτός ο εξαιρετικά κρίσιμος πυλώνας για τη χώρα μας, για να συνεισφέρουμε με προτάσεις, με παρατηρήσεις και λύσεις. Αλλωστε νομιμοποιούμαστε να το κάνουμε, διότι και επί της αρχής είχαμε ψηφίσει τον Ν. 4963/2022».

Το κλίμα συναίνεσης από όλα τα αστικά κόμματα εκθείασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδης, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις τους στην Ολομέλεια.

(από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 12/9/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια: