Το 72% των ανέργων πάνω από 12 μήνες χωρίς δουλειά
Αύξηση των ανέργων και ταυτόχρονη μείωση της απασχόλησης καταγράφεται και το Δ' τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το ποσοστό της (επίσημης) ανεργίας τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013 ανέβηκε στο 27,5%, από 26% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Ο αριθμός των ανέργων ήταν στα 1.363.137 άτομα και των απασχολούμενων στα 3.589.657 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες είναι 24,4% και στις γυναίκες 31,7%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό της επίσημης ανεργίας (57%) καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών. Στις γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας ανεβαίνει στο 62,5%! Αντίστοιχα, στην επόμενη ηλικιακή ομάδα (25 έως 29 ετών) το ποσοστό ανεργίας είναι 44,7%.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι το 72% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι. Δηλαδή, αναζητούν εργασία για πάνω από 12 μήνες, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που χάνουν τη δουλειά τους δύσκολα επανέρχονται στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι «νέοι άνεργοι», αυτοί δηλαδή που δεν έχουν εργαστεί ξανά στο παρελθόν, ανέρχονται στο 23,3%. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα ανέρχεται στο 36,2%, ενώ των Ελλήνων υπηκόων στο 26,8%.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας, όπου 3 στους 10 που αναζητούν εργασία είναι άνεργοι (30,3% και 29,7% αντίστοιχα). Ακολουθούν οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς, με 28,9%, η Ηπειρος με 28,4% και η Αττική, όπου ζει το πιο πολυάριθμο κομμάτι του εργατικού δυναμικού, με 28,2%. Η ανεργία στην Αττική βρίσκεται και αυτή πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
Η μείωση του αριθμού των απασχολούμενων και το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους διαψεύδει τους ισχυρισμούς του υπουργείου Εργασίας περί δήθεν αύξησης της μισθωτής εργασίας και σταθεροποίησης της ανεργίας τους προηγούμενους μήνες. Τόσο στο δευτερογενή τομέα, όσο και στον τριτογενή, όπου κυριαρχεί η μισθωτή εργασία, υπάρχει μείωση της απασχόλησης κατά 7,1% και 2,2% αντίστοιχα.
Μόνο στον πρωτογενή τομέα (γεωργία) εμφανίζεται αύξηση των απασχολούμενων κατά 1,7%, γεγονός όμως που δεν μπορεί να ανατρέψει τη γενική τάση. Πολύ περισσότερο που στον πρωτογενή τομέα κυριαρχούν οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες, που έτσι και αλλιώς δεν καταγράφονται στο σύστημα «Εργάνης» (καταγράφει μόνο τη μισθωτή εργασία). Η μισθωτή εργασία, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή, ανέρχεται στο 63,1% των απασχολούμενων, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό στο 25,7%, οι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό στο 6,6% και οι βοηθοί οικογενειακών επιχειρήσεων στο 4,7%.
Τέλος, το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 8,5% του συνόλου των απασχολούμενων, από τους οποίους όμως δύο στους τρεις (65%) αναγκάστηκαν να την επιλέξουν επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν πλήρη απασχόληση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου