Αποκαλυπτική η συζήτηση που διεξάγεται - με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια - ανάμεσα σε εργοδότες, εργατοπατέρες και αστικές κυβερνήσεις
Στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, τέθηκε ζήτημα να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την απεργία, με συνολική αναμόρφωση του νόμου 1264/82. Αυτό που πλέον συζητιέται ανοιχτά είναι να αυστηροποιηθούν οι όροι με τους οποίους μια συνδικαλιστική οργάνωση αποφασίζει την κήρυξη απεργίας. Στόχος τους είναι να γίνει ένα γενναίο βήμα στην παραπέρα υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία.
Η συζήτηση δεν προέκυψε από το πουθενά. Πολύ πριν το ζήτημα τεθεί στις διαβουλεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, ο σημερινός υπουργός Εργασίας είχε φροντίσει να διαμορφώσει κλίμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το Φλεβάρη του 2013 (12/2), ο «Ριζοσπάστης» σημείωνε σχετικά: «Τα επιτελεία του υπουργείου ετοιμάζουν σχέδιο με το οποίο θα ανατρέπεται ο τρόπος λήψης απόφασης για την προκήρυξη απεργίας, όπως ισχύει σήμερα με τον ν.1264/1982, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, σε περίπτωση απεργίας των εργαζομένων, να απαντούν με ανταπεργία (λοκ-άουτ).
Συγκεκριμένα, η προκήρυξη απεργίας που σήμερα στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, από την πλειοψηφία των παρόντων μελών του σωματείου και αφού πρώτα έχει διαπιστωθεί απαρτία, να αντικατασταθεί με απόφαση όλων των εργαζομένων της επιχείρησης, αναβιώνοντας έτσι το περίφημο "άρθρο 4" για τις ΔΕΚΟ το 1983.
Περισσότερα εδώ:
http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=13/4/2014&id=15071&pageNo=11&direction=1
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου