Μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών απευθύνεται με επιστολή του στους μαθητές, καλώντας τους να αναζητήσουν και να μάθουν την πραγματική ιστορία που δεν τους διδάσκουν τα σχολικά βιβλία:
«Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου δεν είναι παρέλαση, επέτειος και μνημόσυνο. Είναι η ιστορία του λαού μας γραμμένη με το αίμα του. Το κάλεσμά μας αυτό θέλουμε να είναι μια αφορμή να ψάξεις περισσότερο, να ρωτήσεις, να διαβάσεις, να μάθεις το πώς οι λαοί πάλεψαν για το δίκιο τους και πώς τσάκισαν το φασισμό.
Το "μάθημα αυτό" δε θα το κάνει το επίσημο σημερινό σχολείο, τα βιβλία του! Ούτε θέλει, ούτε μπορεί! Στόχο έχει να γεμίσει με ψέματα και ανακρίβειες το μυαλό μας, να μας κοιμίσει μεγάλους και μικρούς, να κρύψει το κύριο και το πιο σημαντικό: Η ιστορική αλήθεια είναι μία και τη γράφουν οι λαοί. Ο λαός όταν πιστέψει στη δύναμή του μπορεί να νικήσει "θεούς και δαίμονες". Τα πρόσωπα, οι "ηγέτες" παίζουν ρόλο αλλά δεν φτιάχνουν την Ιστορία, όπως μας λένε στα βιβλία. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό έδειξε ότι δεν είμαστε πατριώτες όλοι επειδή είμαστε Ελληνες. Τότε κάποιοι, Ελληνες κι αυτοί, λέγανε "καθίστε φρόνιμα", "είμαστε μικροί κι αυτοί μεγάλοι" κ.τ.λ. Ο λαός δεν τους άκουσε κι έγραψε μια ιστορία που και σήμερα μπορεί να μας εμπνεύσει.
Μάθε, λοιπόν, ψάξε και μόνος σου!
Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι δεν ήταν τρελοί, όπως μας λένε. Ο Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία με εκλογές. Τον στήριξαν οι βιομήχανοι. Ο φασισμός γιγαντώθηκε με την ενίσχυση που απλόχερα του παρείχαν δεκάδες καπιταλιστές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και της Γαλλίας ("Ford", "General Motors", IBM). Το ναζιστικό καθεστώς κυνήγησε πρώτα τους Γερμανούς πρωτοπόρους αγωνιστές, τους κομμουνιστές», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μάλιστα επισημαίνει ότι: «Δίπλα στη δίκη της Νυρεμβέργης (ηγέτες των ναζί που δικάστηκαν για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας"), εξίσου σημαντική ήταν και η "δίκη των βιομηχάνων" που στήριξαν τους ναζί και σήμερα έχει "ξεχαστεί", γιατί δείχνει ποιος και τι γεννάει το φασισμό».
Το ΠΑΜΕ δίνει στοιχεία για το τι ήταν και τι υπηρετούσε το καθεστώς της δικτατορίας του Μεταξά, πώς εξελίχθηκε ο πόλεμος με την Ιταλία και επισημαίνει:
«Ο λαός μας το 1940 - 1945 είπε το μεγάλο ΟΧΙ, οργανώθηκε και έδιωξε Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες. Οργανώθηκε με ψυχή και πρωτεργάτη τους κομμουνιστές μέσα από το ΕΑΜ, τον ένοπλο ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ. Απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές. Οργάνωσε ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες ελεύθερες εκλογές που ψήφισαν για πρώτη φορά οι νέοι από 18 χρόνων και οι γυναίκες. Με το τουφέκι τους στον ώμο, οργάνωναν την κοινωνία των αναγκών και των ονείρων τους, τη "λαοκρατία", όπως τη λέγανε. Αυτή που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο και θα απαγορεύει την ανεργία, την πείνα, τα ναρκωτικά. Μια κοινωνία που μαζί με τον ξένο κατακτητή θα έδιωχνε και τον ντόπιο εκμεταλλευτή.
Το ΕΑΜ (1943) εμπόδισε και τελικά κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Ελληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί. Το ΕΑΜ έσωσε το λαό από την πείνα, οργάνωσε τη "μάχη της σοδειάς". Και τότε και σήμερα αυτό που πραγματικά φοβούνται όλοι αυτοί που κατέχουν τον πλούτο είναι ο οργανωμένος λαός που διεκδικεί να κάνει κουμάντο στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει.
Τι έκαναν οι καπιταλιστές, τα αφεντικά, της Ελλάδας τότε; Ενα κομμάτι τους συνεργάστηκε με τον κατακτητή, έλεγαν "δε γίνεται τίποτα, ο εχθρός είναι παντοδύναμος", κρύφτηκαν περιμένοντας να έρθουν πάλι στα πράγματα. Και σήμερα υπάρχουν αυτοί που σου λένε "κάτσε φρόνιμα". Είναι η ίδια φάρα και τότε και σήμερα. Είναι οι επιχειρηματίες, βιομήχανοι, τραπεζίτες, τα κόμματά τους. Είναι αυτοί που τότε έπαιρναν το χρυσάφι της χώρας και έφευγαν για το Κάιρο και όταν έφυγαν οι Γερμανοί κυνηγημένοι από το λαό δε δίστασαν να τον ματώσουν (Δεκέμβρης του 1944) όπως και οι Γερμανοί κατακτητές.
Στα σχολικά βιβλία δε θα σου πουν για το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια έφτασαν οι ανθρώπινες απώλειες της Σοβιετικής Ενωσης. Δε θα σου πουν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο (απόβαση στη Νορμανδία) στην Ευρώπη το 1944, για να προλάβουν την απελευθερωτική πορεία του Κόκκινου Στρατού.
Δε θα σου πουν ότι την 1η Μάη του 1945 η σημαία της ΕΣΣΔ κυμάτισε στο Βερολίνο. Αυτή η σημαία έσερνε μαζί της το τίμημα 20 εκατομμυρίων νεκρών σοβιετικών πολιτών», σημειώνεται στην επιστολή.
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ αναφέρεται στο δηλητήριο της ΕΕ και των σχολικών βιβλίων που ταυτίζουν τον κομμουνισμό με το φασισμό, αναφέρεται στους σύγχρονους φασίστες της Χρυσής Αυγής, καλεί τους μαθητές να κάνουν δική τους υπόθεση το ψάξιμο της ιστορικής αλήθειας και καταλήγει λέγοντάς τους: «Ετοιμάσου από τώρα με οργάνωση, γνώση και πάλη. Η ιστορία της γενιάς σου θα γραφτεί πάλι με αγώνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου