Θεσμικό μηχανισμό που θα «τρέχει» καθημερινά το μνημόνιο, με την άμεση συμμετοχή τους, αξιώνουν οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι
Σειρά από αντιλαϊκές διεργασίες καταγράφονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, ενόψει της διαμόρφωσης της επόμενης κυβέρνησης και της εφαρμογής του νέου μνημονίου, που χαρακτηρίζεται ανοιχτά από το εγχώριο κεφάλαιο «εφαλτήριο» για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.
Κεντρικό ζητούμενο είναι η εμπέδωση κλίματος «επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», μέσω και της αποφασιστικής κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής για τη διαμόρφωση «ευνοϊκού εδάφους» για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στη ΔΕΘ, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα της οικονομίας την «αποεπένδυση», εκτιμώντας ότι η «λύση του προβλήματος» απαιτεί την προσέλκυση κεφαλαίων ύψους 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.Τόνισε ότι τα 80 δισ. ευρώ πρέπει να αναζητηθούν από ιδιώτες, Ελληνες και ξένους, ενώ κάνοντας ειδική αναφορά στο νέο «αναπτυξιακό νόμο», σημείωσε ότι θα στραφεί προς τη στήριξη επιχειρήσεων δυναμικών, με εξωστρέφεια και δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Μάλιστα, σημείωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ (2014 - 2020) είναι πλέον ξεπερασμένο, καθώς, όπως είπε, συντάχθηκε με βάση στοιχεία που υπήρχαν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ενώ δείχνοντας στην κατεύθυνση των αναπροσαρμογών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε ένα ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση».
Η ατζέντα της «επόμενης μέρας» περιλαμβάνει και την επικύρωση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και από το ΔΝΤ, σε συνέχεια και σε συνδυασμό με την αντιλαϊκή συμφωνία με την πλευρά της Ευρωζώνης. «Δεν έχει καθοριστεί σε ποιο βαθμό θα συνεισφέρει το ΔΝΤ, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα συμμετάσχει αργότερα φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ.
Ρόλο και σε οργανωτικό επίπεδο στην εφαρμογή του μνημονίου απαιτεί ο ΣΕΒ
Στο μεταξύ, τη συγκρότηση ενός θεσμικού μηχανισμού που θα λειτουργεί ως παράλληλη κυβερνητική δομή για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, προκρίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επαναλαμβάνοντας τις πρόσφατες αξιώσεις των βιομηχάνων, επισημαίνει την ανάγκη επίτευξης «ιστορικού συμβιβασμού», που σημαίνει τη διαμόρφωση ευρύτερων κυβερνητικών και πολιτικών «συναινέσεων» στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.
Τονίζει χαρακτηριστικά ο Θ. Φέσσας: «Το μνημόνιο μπορεί να μετατραπεί σε ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και να υλοποιηθεί μέσα από έναν νέο θεσμικό μηχανισμό, στο πνεύμα του οργανισμού "Αθήνα 2004", ως παράλληλη κυβερνητική δομή που θα "τρέχει" καθημερινά τις μεταρρυθμίσεις, θα επιλύει αλληλοεπικαλύψεις, θα παρέχει τεχνική βοήθεια και θα αξιοποιεί τη γνώση, την εμπειρία και τη δικτύωση των κοινωνικών εταίρων, όπως ο ΣΕΒ». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ διεκδικεί την άμεση συμμετοχή του και σε οργανωτικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου.
«Είναι σημαντικό λοιπόν», προσθέτει, «η κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου ενάρετου πολιτικού κύκλου, όπου θα επικρατήσουν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που μπορούν και θέλουν να υπηρετήσουν την κοινωνική και οικονομική επανεκκίνηση της χώρας μας, με γενναίες τομές και μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στο παραγωγικό μας πρότυπο».
Από τη σκοπιά του κεφαλαίου, διαπιστώνει ότι «η Ελλάδα έχει μόνο μία επιλογή», συμπληρώνοντας με νόημα ότι σε αυτή συμφωνούν οι δύο «μονομάχοι» της πρωτιάς στις εκλογές: «Να κοιτάξει μπροστά».
Και βέβαια, η μόνη επιλογή γα το κεφάλαιο «συνδέεται με έναν οδικό χάρτη και δεσμεύσεις που υπερβαίνουν τις βεβαιότητες του ενός ή του άλλου και απαιτούν συλλογική δουλειά, υπερκομματική λογική, συναίνεση και ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου