Για το 2016, όλη η δράση τουΕθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) αφιερώνεταιστον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ιδιαίτερα στην ενημέρωση της νέας γενιάς σχετικά με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά». Τα παραπάνω είναι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΥΝ και στόχο έχει να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα πολύμορφη δράση με ενημερώσεις μαθητών - γονέων (Συλλόγων Γονέων, Ενώσεων και Ομοσπονδιών) - εκπαιδευτικών μέσα στα σχολεία, προβάλλοντας την ανάγκη για έναν άλλο τρόπο ζωής χωρίς ναρκωτικά.
Στο πλαίσιο της δράσης του ΕΣΥΝ εντάσσεται και η πραγματοποίηση Επιστημονικού Συνεδρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και επιστημόνων από το χώρο της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, με θέμα «Ναρκωτικά: "σκληρά" - "μαλακά". Μύθοι και πραγματικότητα».
Στο πλαίσιο της δράσης του ΕΣΥΝ εντάσσεται και η πραγματοποίηση Επιστημονικού Συνεδρίου στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών και επιστημόνων από το χώρο της Πρόληψης και της Απεξάρτησης, με θέμα «Ναρκωτικά: "σκληρά" - "μαλακά". Μύθοι και πραγματικότητα».
Για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο γραμματέας του ΕΣΥΝ, Παναγιώτης Κατηφές, αναφερόμενος αρχικά στους παράγοντες που οδηγούν στην έξαρση της τοξικοεξάρτησης: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών παραμένει στην κορυφή των κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα μας και η καπιταλιστική κρίση θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την τοξικοεξάρτηση. Σήμερα εντείνονται τα αδιέξοδα και η απογοήτευση, διαμορφώνοντας ένα εκρηκτικό μείγμα που πολλαπλασιάζει τους παράγοντες υψηλής συνάφειας με τη χρήση ουσιών.
Μιλώντας για τη συσσωρευμένη πείρα 35 χρόνων που έχει το ΕΣΥΝ, ο Π. Κατηφές υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος φορέας «πρωτοστατεί επιδιώκοντας να ανοίξει μέτωπο με τα ιδεολογήματα για τα "αθώα" ναρκωτικά και με ειδικό υλικό που εξέδωσε, οργανώνει συστηματική παρέμβαση σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Θέλουμε να συσπειρώνουμε διαρκώς δυνάμεις στην πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στην επιλογή της φυγής που συνοδεύει τη χρήση ουσιών. Με επιστημονική γνώση ορθώνουμε μέτωπο στις θεωρίες που ευνοούν τη διάδοση των ναρκωτικών και σ' αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η διοργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου το επόμενο διάστημα. Ηδη οι δεκάδες παρεμβάσεις σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα που έγιναν το Νοέμβρη και αυτές που έχουν προγραμματιστεί, δείχνουν ότι όλο το επόμενο έτος υπάρχει η δυνατότητα να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας για έναν άλλο τρόπο ζωής με χιλιάδες μαθητές της χώρας».
«Σκληρά» - «μαλακά». Μύθοι και πραγματικότητα
Το ΕΣΥΝ έχει ήδη εκδώσει φυλλάδιο που απαντά σε βασικά ερωτήματα για την κάνναβη και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, το οποίο θα μοιράζεται σε εκδηλώσεις στα σχολεία. Το τετρασέλιδο φυλλάδιο έρχεται να απαντήσει με επιστημονικό τρόπο στην επικίνδυνη προπαγάνδα και τα αντιδραστικά ιδεολογήματα που κυριαρχούν στα αστικά ΜΜΕ, σε ημερίδες κ.ά. Ενα από τα πρώτα πράγματα που ξεκαθαρίζονται είναι ότι δεν υπάρχουν «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά. Ολα τα ναρκωτικά, ανεξάρτητα από τη χημική τους σύνθεση και τις διαφορές τους, επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν σωματική και ψυχική εξάρτηση, οδηγούν τη νεολαία στη διαμόρφωση ενός τρόπου ζωής που χαρακτηρίζεται από την παθητικότητα, την παραίτηση, την απομόνωση.
- «Κάποιοι σου λένε"το χασίς είναι ακίνδυνο". Να ξέρεις, η κάνναβη ως ψυχοτρόπος ουσία δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους. Η δραστική ουσία της κάνναβης συγκεντρώνεται στα εγκεφαλικά κύτταρα και παραμένει εκεί για αρκετές μέρες, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας μείωση των αντανακλαστικών, διαταραχές στη μνήμη, στην κρίση, στην αντίληψη του χρόνου και των αποστάσεων (...) προκαλείται το λεγόμενο "σύνδρομο έλλειψης κινήτρων", κατά το οποίο ο χρήστης αδυνατεί να βάλει στόχους ακόμα και για την καθημερινή του ζωή. Εχει σχετιστεί με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως ψυχωσικά επεισόδια, σχιζοφρένεια και κατάθλιψη.
- Σου λένε "η κάνναβη είναι φυσικό προϊόν και δε βλάπτει". (...) Στην κάνναβη έχουν βρεθεί πάνω από 400 χημικές ουσίες (...) Ο καπνός κάνναβης περιέχει 50-70% περισσότερα καρκινογόνα συστατικά από τα τσιγάρα νικοτίνης.
- "Το χασίς δεν προκαλεί εξάρτηση, όποτε θέλεις το κόβεις". Το χασίς δημιουργεί ψυχολογική εξάρτηση που οδηγεί σε επαναλαμβανόμενη συχνή χρήση, δημιουργεί την ανάγκη για λήψη όλο και μεγαλύτερης ποσότητας για συχνή χρήση και για να έχει τα ίδια αποτελέσματα (...) Ενας στους 6 εφήβους που δοκιμάζουν κάνναβη, αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν. Σήμερα, από τους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών που ζητούν θεραπεία, ένας στους τέσσερις στη χώρα μας και ένας στους 3 στην ΕΕ δηλώνουν ως κύρια ουσία την κάνναβη.
- "Ενα τσιγαριλίκι είναι το ίδιο με το να πίνεις αλκοόλ". Η κατάχρηση αλκοόλ είναι επικίνδυνη και οδηγεί σε εξάρτηση (...) Το αλκοόλ αποβάλλεται από το σώμα σε μερικές ώρες, ενώ η δραστική ουσία της κάνναβης παραμένει για βδομάδες.
- "Με τη νομιμοποίηση της κάνναβης θα μειωθεί η χρήση". Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει αιτίες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, ψυχολογικές, που είναι ίδιες για όλες τις ουσίες. Η ζήτηση των εξαρτησιογόνων ουσιών δεν καθορίζεται από το αν αυτές είναι παράνομες ή νόμιμες, αλλά από το εύφορο έδαφος που διαμορφώνουν οι αιτίες που τη γεννούν. Μπορεί να μειωθεί μέσα από την πρόληψη, την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και την προσπάθεια του καθένα να μείνει όρθιος και καθαρός. Ολα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι όπου νομιμοποιήθηκε η χρήση κάνναβης, μειώθηκε η ηλικία έναρξης της χρήσης, αυξήθηκε η χρήση όλων των ναρκωτικών, αυξήθηκαν οι αιτήσεις για θεραπεία από την εξάρτηση στην κάνναβη. Το μοντέλο που δοκιμάστηκε στην Ολλανδία με την ελεγχόμενη πώληση κάνναβης στα "coffee shops", αύξησε τον αριθμό των εξαρτημένων από όλα τα ναρκωτικά και το ποσοστό των νέων που πειραματίζονται με την κάνναβη εκτινάχθηκε στο 44%».
Οσοι Σύλλογοι Γονέων και Εκπαιδευτικών ενδιαφέρονται, μπορούν να απευθυνθούν σ' ένα από τα δεκάδες παραρτήματα του ΕΣΥΝ που υπάρχουν στη χώρα: Αττική, Χανιά, Καλαμάτα, Πάτρα, Κέρκυρα, Πτολεμαΐδα, Θεσσαλονίκη, Αρτα, Ηγουμενίτσα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλος, Αγρίνιο, Βοιωτία, Ικαρία, Αίγιο κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου