Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και αισιοδοξίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, θέλοντας να εξαπατήσει το λαό για το νέο κύμα βαρβαρότητας που τον περιμένει μετά την απόφαση του Eurogroup.
«Mε το πέρας της πρώτης και δυσκολότερης αξιολόγησης και τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η αβεβαι,ότητα μπορεί πλέον να δώσει τη θέση της στην σταθερότητα» είπε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αποσιωπώντας ότι η όποια ανάκαμψη προϋποθέτει βαθιά αντιλαϊκά μέτρα όπως αυτά που πέρασαν στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό, καθώς και αυτά που θα έρθουν για τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τον «κόφτη» δαπανών.
«Τώρα λοιπόν είναι η καλύτερη ώρα να ξεδιπλώσουμε τον αναπτυξιακό μας σχεδιασμό», σημείωσε, διαφημίζοντας το νέο αναπτυξιακό νόμο και τα άλλα «χρηματοδοτικά εργαλεία» που θα προσφέρουν ζεστό χρήμα και προκλητικές φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την φθηνή εργασία που εγγυώνται τα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Απευθυνόμενος ειδικά προς τους εκπροσώπους των μονοπωλιακών ομίλων του τουρισμού, τους υποσχέθηκε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος θα είναι «η αιχμή του δόρατος στη νέα αναπτυξιακή προοπτική που ανοίγεται για τη χώρα μας». Επίσης, ανέφερε ότι την περσινή χρονιά η τουριστική δραστηριότητα άγγιξε «νέα ρεκόρ» και φέτος η κυβέρνηση στοχεύει σε «ακόμα μεγαλύτερα ρεκόρ», αν και το «ρεκόρ» της προηγούμενης χρονιάς για το οποίο μίλησε, δεν συνοδεύτηκε από βελτίωση, αλλά από χειροτέρευση των εργαζομένων στον τουρισμό.
Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τους μεγαλοξενοδόχους ότι η κυβέρνησή του θα αυξήσει το μερίδιο τους σε νέες και παλαιές αγορές, όπως η Ρωσία, η Βόρειος Αμερική, η Κίνα, η Ινδία, αλλά και οι αραβικές χώρες εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Συρία και την Τουρκία. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν «φάρο σταθερότητας και ασφάλειας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή»,θέλοντας να αναδείξει προφανώς ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί το χαρτί της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Σαφής ήταν η υπόσχεση προς τον ΣΕΤΕ ότι θα αυξηθούν οι «προοπτικές περισσότερων επενδύσεων πολυτελούς τουρισμού», με την «επικείμενη βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού και την διευκόλυνση στις αδειοδοτήσεις»,δηλαδή την άρση και της παραμικρής περιβαλλοντολογικής και άλλης προστασίας υπήρχε. Εξίσου κατηγορηματική ήταν η δέσμευσή του ότι θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το σχέδιο Γιούνκερ μαρίνες, κέντρα ιαματικού τουρισμού, συνεδριακοί χώροι, γήπεδα γκολφ και λοιπές «επενδυτικές δραστηριότητες»των μονοπωλιακών ομίλων.
Θέλοντας να υπενθυμίσει στους εκπροσώπους του εγχώριου κεφαλαίου ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύτηκε για τα συμφέροντά του, τους κάλεσε να σκεφθούν «τι θα είχε συμβεί αν η ελληνική κυβέρνηση δεχόταν άκριτα και χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση, τις αρχικές προτάσεις όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί». Ως παράδειγμα, σημείωσε ότι η αρχική πρόταση των θεσμών για το ΦΠΑ στη διαμονή ήταν να πάει στο 23% αντί για 13% όπως καταλήχθηκε, ενώ για τη θέσπιση του τέλους διανυκτέρευσης είπε πως«παρά την επιμονή των δανειστών, καταφέραμε να μεταθέσουμε την εφαρμογή του στο 2018 αντί για φέτος».
Ο πρωθυπουργός μοίρασε υποσχέσεις τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι έχουν να λαμβάνουν από μια ενδεχόμενη «ελάφρυνση» του χρέους και από την καταβολή της δόσης. Έτσι, εκτίμησε ότι «η έμμεση εγγύηση των Ευρωπαίων ότι το δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι βιώσιμο αποτελεί ένα ιδιότυπο ευρωομόλογο», δηλαδή ένα ακόμη εργαλείο για τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου. «Η εκταμίευση της δόσης, επιδιώκουμε να συμπεριλάβει ένα μεγάλο μέρος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα που τόσο χρειάζεται η αγορά», συμπλήρωσε.
Για το Προσφυγικό, καθησύχασε τους επιχειρηματίες ότι οι ανησυχίες τους «μπορούν να κοπάσουν» γιατί το λιμάνι του Πειραιά αδειάζει και η κατάσταση στα νησιά αποφορτίζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου