Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Το ΠΑΜΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιεί ακόμα μια απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Έχουν συμφωνήσει και προχωρούν στη νέα μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με την πώληση λιγνιτικών και πιθανά υδροηλεκτρικών μονάδων, προσθέτοντας ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προωθείται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ. Σ’ αυτή την εξέλιξη συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ.

Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που προωθείται σταδιακά έχει ωφελήσει μέχρι σήμερα τους μεγαλομέτοχους της ΔΕΗ ΑΕ και τους υπόλοιπους μονοπωλιακούς ομίλους, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο της ενέργειας, αλλά και το σύνολο των εργατικών και λαϊκών οικογενειών έχουν πληρώσει πολύ ακριβά τις συνέπειες. Ήδη στη ΔΕΗ οι μόνιμοι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά το ήμισυ μέσα σε μια δεκαετία. Μειώθηκαν οι μισθοί, οι νέοι εργαζόμενοι του κλάδου προσλαμβάνονται με μαύρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, 8μηνες και 4μηνες συμβάσεις στους υπεργολάβους και επιβολή ατομικών συμβάσεων. Ταυτόχρονα, τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά γνώρισαν απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, την ίδια ώρα οι ιδιωτικοί όμιλοι αγοράζουν πάμφθηνα μέσω των δημοπρασιών (τύπου ΝΟΜΕ) το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ ΑΕ.
Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, όποια και να είναι η τελική μορφή της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης. Μεγαλύτερα κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους, καθώς και νέες προνομιακές ρυθμίσεις για τα μονοπώλια της μεγάλης κατανάλωσης βιομηχανικού ρεύματος, που θα συνοδευτούν με νέες απώλειες για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους του κλάδου με νέα επίθεση στα δικαιώματά τους, νέες απολύσεις, φθηνότερη και πιο «ευέλικτη» εργασία. 
Προφανώς και δεν πρόκειται για «ελληνικό φαινόμενο», ούτε για στρέβλωση του «υγιούς ανταγωνισμού». Οι συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, εντός και εκτός ευρωζώνης, είναι ίδιες.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τις αυταπάτες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ότι δήθεν υπάρχει κάποιο «καλύτερο» σχέδιο ιδιωτικοποίησης, ότι δήθεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση μέσα στη ζούγκλα της «απελευθερωμένης» αγοράς.
Να βάλουν στην άκρη τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης που είναι πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ και στη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και διαχρονικά έχουν βάλει πλάτη στις αντεργατικές εξελίξεις στη λογική του «μικρότερου κακού». Είναι ενταγμένες στους στόχους «ανάπτυξης» του μεγάλου κεφαλαίου, γι αυτό έχουν αποδεχτεί την ενέργεια ως εμπόρευμα, την απελευθέρωση της αγοράς, αρκεί το αντίτιμο της αγοραπωλησίας να είναι «ικανοποιητικό» ή το «πλειοψηφικό πακέτο» να μείνει στο κράτος – επιχειρηματία.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα όφελος από την επιλογή του ενός ή του άλλου τρόπου ιδιωτικοποίησης. Αντίθετα. Έχουν συμφέρον να παλέψουν, να βάλουν εμπόδια σε κάθε μορφή προώθησης της πολιτικής της «απελευθέρωσης». Έχουν κάθε συμφέρον από την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενέργεια, είτε αυτή ασκείται από τα μεγάλα μονοπώλια, είτε από το κράτος τους, όπως συμβαίνει με τη σημερινή ΔΕΗ που αφήνει τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για να διασφαλίζει τα δικά της κέρδη και αυτά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών, σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα. Να διεκδικήσουν ενέργεια – κοινωνικό αγαθό, μέσα από έναν ενιαίο φορέα ενέργειας, με κριτήριο παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.

Να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 7 Απρίλη.
4/4/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: