Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Αποκλεισμός εκπαιδευτικών από τους πίνακες της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 λόγω λαθών και παραλείψεων


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 Στα τέλη Ιουνίου εκδόθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 1ΓΕ/2019 και στις αρχές Αυγούστου της 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 45/24-12-2019 και ΦΕΚ 1/24-1-20, Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ).
Για μια ακόμα φορά, όπως έγινε και στους πίνακες της Ειδικής Αγωγής είχαμε μεγάλες ανακατατάξεις λόγω της εφαρμογής του νόμου 4589/2019, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε με ακρίβεια η κυβέρνηση της ΝΔ παρόλο που έλεγε ότι θα καταργούσε. Ο συγκεκριμένος νόμος τσάκισε την προϋπηρεσία και απαξίωσε το πτυχίο των εκπαιδευτικών.
     Την ίδια στιγμή χιλιάδες εκπαιδευτικοί δε βρήκαν ούτε καν το όνομα τους στους πίνακες καθώς η αίτηση τους απορρίφθηκε από τον ΑΣΕΠ.
     Συγκεκριμένα, επαναλήφθηκε το ίδιο έργο που είδαμε και με τους πίνακες της ειδικής αγωγής, δηλαδή εκπαιδευτικοί να πετιούνται εκτός των πινάκων, λόγω της προβληματικής διαδικασίας πληρωμής του παραβόλου.
     Επιπλέον λάθη έχουν παρατηρηθεί στο πέρασμα των στοιχείων με αποτέλεσμα να μην προσμετράται σωστά η προϋπηρεσία και άλλα μοριοδοτούμενα κριτήρια, όπως επίσης υπάρχουν και εκπαιδευτικοί διετούς φοίτησης που, ενώ είχαν κάνει εξομοίωση, δεν πρόλαβαν να την καταθέσουν, χωρίς δική τους ευθύνη, και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.
     Όλοι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί καλούνται τώρα να κάνουν ένσταση, πληρώνοντας και 20 ευρώ, χωρίς να έχουν ιδέα, πότε και αν θα δικαιωθούν.
     Είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης που δεν έλυσε το ζήτημα αυτό και για άλλη μία φορά έχουμε εκπαιδευτικούς, που εργάζονταν στα σχολεία όλης της χώρας, να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν εκτός δουλειάς για τα επόμενα χρόνια. Είναι εντελώς απάνθρωπο να ακυρώ-νονται όνειρα και προσδοκίες εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και λαθών του συστήματος. Πρόκειται για αδιανόητη αδικία, η οποία ωθεί συναδέλφους στην ανεργία, χωρίς καμία δική τους ευθύνη.
     Όλα αυτά τα ζητήματα, αν δε λυθούν, θα κοστίσουν σε πολλούς συναδέλφους μία θέση εργασίας για τα επόμενα χρόνια, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προϋπηρεσία τους, αλλά και για την ίδια τους την προσωπική ζωή.
     Είναι πλέον φανερό πως ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργεί συνεχώς νέες αδικίες και νέες κατηγοριοποιήσεις. Μαζί με το αέναο κυνηγητό ακριβοπληρωμένων προσόντων και πιστοποιήσεων προχωρά και σε άμεσες απολύσεις. Ένα είναι σίγουρο: όσο δεν ικανοποιείται το δίκαιο αίτημά για μόνιμους, μαζικούς διορισμούς όλων των αναπληρωτών, η αδικία θα χτυπά την πόρτα με τη μία ή την άλλη μορφή.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση σε πολιτικό και νομικό επίπεδο έτσι ώστε:
·      Να μην αποκλειστούν οι υποψήφιοι από την προκήρυξη 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 καθώς και από την αντίστοιχη προκήρυξη για την ειδική αγωγή 1ΕΑ/2019 (Ε.Β.Π.), 2ΕΑ/2019 (Ε.Ε.Π.) και 3ΕΑ/20119 λόγω μη καταβολής παραβόλου ή άλλων τεχνικών προβλημάτων του συστήματος
·      Να ενταχθούν στους πίνακες όσοι εκπαιδευτικοί δεν κατέθεσαν την εξομοίωση
·      Να προσμετρηθούν όλα τα υπαρκτά προσόντα από τους υποψηφίους
·      Να μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, απόλυτη ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία.

Ο Βουλευτής
Δελής Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: