Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της νόσου από τον ιό του Δυτικού Νείλου




ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

                                                         ΕΓΝΑΤΙΑ 89 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 54635
    Τηλ.: 2310 286580, 2310 286546 fax: 2310 288 233
        e-mail: laikisispirosi.km@gmail.com        

Θεσσαλονίκη, 17.08.2020
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

     


Ανεξέλεγκτα συνεχίζει την αυξητική  του πορεία  στην Ελλάδα ο ιός του Δυτικού Νείλου, μέσω των πληθυσμών των μολυσμένων κουνουπιών που τον μεταφέρουν και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους.
Ανάμεσα στις επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές πανελλαδικά για την περίοδο μετάδοσης 2020, μέχρι τις 13/08/2020, περιλαμβάνονται από την Περιφέρεια ΚΜ[1] οι εξής:
 Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: • ο Δήμος Ηράκλειας • ο Δήμος Σιντικής • ο Δήμος Σερρών • ο Δήμος Βισαλτίας • ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: • ο Δήμος Κατερίνης

Στην Κ. Μακεδονία, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ 6/8/2020, έχουν καταγραφεί 9  κρούσματα της λοίμωξης, ενώ οι νεκροί από τη λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν ήδη φτάσει τους  3, στην ΠΕ Σερρών (στο Δήμο Ηράκλειας 30/7,  στο Δήμο Σιντικής 3/8 και  στο Δήμο Eμ.  Παππά 9/8).   
Να σημειωθεί πως το 2019 διαγνώσθηκαν συνολικά στην Ελλάδα διακόσια είκοσι επτά (227) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, και καταγράφηκαν τριάντα πέντε (35) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό[2].
Ειδικότερα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας ο αριθμός δηλωθέντων ασθενών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου το 2019, ανά Δήμο, έχει ως εξής:
  • ΠΕ Θεσσαλονίκης : Κορδελιού-Εύοσμου 1 , Λαγκαδά 2, Χαλκηδόνος 3, Παύλου Μελά 2
  • Χαλκιδικής: Νέας Προποντίδας 1, Αριστοτέλη 1, Σιθωνίας 1
  • Πιερίας: Κατερίνης 4, Πύδνας-Κολινδρού 1, Δίου - Ολύμπου 1
  • Πέλλας: Πέλλας 8, Σκύδρας 2
  • Κιλκίς: Παιονίας 1 
  • Ημαθίας: Βέροιας 5, Αλεξάνδρειας 7, Ηρωικής Πόλης Νάουσας 3
  • Σερρών: Ηράκλειας 7, Σερρών 3, Σιντικής 1

Με δεδομένο ότι η εμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό κατά τα έτη 2010-2014 και 2017-2019 υποδηλώνει ότι ο ιός του ΔΝ έχει εγκατασταθεί (και) στη χώρα μας, και αναμένεται η κυκλοφορία του και η εμφάνιση κρουσμάτων και στις ερχόμενες περιόδους μετάδοσης, τόσο σε γνωστές όσο και σε νέες περιοχές.
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει μεταξύ άλλων[3]:
  • «την Ευαισθητοποίηση Περιφερειών και Δήμων για την έγκαιρη έναρξη, οργάνωση και υλοποίηση αποτελεσματικών ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών στην περιοχή ευθύνης τους και την ανάδειξή τους σε θέμα υψηλής προτεραιότητας»
  • «Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου από τον ιό του ΔΝ.» 
Στην βάση αυτή, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η πρόταση της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ) για την ολοκληρωμένη, έγκαιρη και αποδοτικότερη υλοποίηση  του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών (Αριθμ. Πρωτ.: 118/17.8.2018), όπου μεταξύ άλλων τονίζεται, πως:
«…Είναι αναγκαία η δημιουργία Οργανικών Μονάδων (Τμημάτων) ενταγμένων στις Υγειονομικές Υπηρεσίες (Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου) κάθε Περιφερειακής Ενότητας, κάθε Περιφέρειας, στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (επιστημονικό, εργατικό κ.α.), οι οποίες θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν οι ίδιες όλο το πρόγραμμα της καταπολέμησης των κουνουπιών, έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές, εδαφολογικές κλπ συνθήκες και ιδιομορφίες κάθε περιοχής.
Θα βρίσκονται σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής και της χώρας που εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό και κυρίως θα αποκτούν γνώση και τεχνογνωσία η οποία θα αποτελεί κτήμα της πολιτείας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.
Το ίδιο μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα έχει πλήρη απασχόληση, θα μπορεί να καλύπτει τους υπόλοιπους μήνες με προγράμματα εντομοκτονιών, μυοκτονιών και απολυμάνσεων  δημόσια κτίρια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νοσοκομεία κλπ, προγράμματα, που και αυτά είναι άκρως απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τέλος θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ζωοανθρωπονόσων που μεταδίδονται με ξενιστές και οι οποίες αφανίζουν ζωικό κεφάλαιο σε περιοχές της χώρας.».

Με δεδομένο παράλληλα ότι η αναγκαιότητα ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών  με τοπική και περιφερειακή εξειδίκευση καθίσταται αυταπόδεικτη, με ότι αυτό απαιτεί ως προς το σχεδιασμό και την υλοποίηση του.

                        Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης

Ποια άμεσα μέτρα έχουν ληφθεί και ποιες άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις προγραμματίζονται για τον έλεγχο της ολοκληρωμένης και αποδοτικότερης υλοποίησης  του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, ώστε να αντιμετωπισθούν δραστικά οι συνέπειες από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Είναι στις προθέσεις της Διοίκησης της ΠΚΜ να στηρίξει την πρόταση της Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε. , για την ολοκληρωμένη, έγκαιρη και αποδοτικότερη υλοποίηση  του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών;


[1] ΕΟΔΥ: Επηρεαζόμενες περιοχές από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα Περίοδος μετάδοσης 2020 13 Αυγούστου 2020
[2] ΕΟΔΥ: Ετήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, Ελλάδα,  2019

[3] ΕΟΔΥ: Ετήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, Ελλάδα,  2019

Δεν υπάρχουν σχόλια: