Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΧΑΝΕΙ ΑΙΜΑ: ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Μείωση του παραγωγικού προϊόντος της χώρας λόγω της διαρροής ικανού εργατικού δυναμικού, εντοπίζει η Eurobank, στην εβδομαδιαία ανάλυσή της «7 ημέρες οικονομία».

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα: η μείωση του εργατικού δυναμικού και η μείωση του πληθυσμού ικανού προς εργασία μάς οδηγούν στο να εξάγουμε το συμπέρασμα πως το δυνητικό προϊόν της χώρας μας έχει υποστεί μείωση, όχι μόνο λόγω της απαξίωσης του εγχώριου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, αλλά και λόγω μείωσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας.
Στην ίδια έκθεση αναφέρει πως για το διάστημα 9/13-9/14 η πτώση του ποσοστού της ανεργίας από 27,99% στο 25,69% συνοδεύτηκε από αύξηση της απασχόλησης κατά 79,25 χιλ. άτομα, από μείωση της ανεργίας κατά 123,12 χιλ. άτομα, καθώς και από μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 43,87 χιλ. άτομα.
Αν η αύξηση στην απασχόληση ήταν ίση με τη μείωση της ανεργίας, τότε το εργατικό δυναμικό θα παρέμενε σταθερό, η ανεργία ως ποσοστό για το μήνα Σεπτέμβριο θα διαμορφωνόταν στο 25,46% (από 25,69%) και η ετήσια μεταβολή της θα ήταν της τάξης των -2,53 ποσοστιαίων μονάδων (από -2,29).
Η ετήσια μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 43,87 χιλ. άτομα δεν συνοδεύτηκε πάντως από αντίστοιχη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού και ως εκ τούτου ο ελληνικός πληθυσμός ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ικανός για εργασία (ηλικιακής ομάδας 15-74 ετών) μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 50,37 χιλ. άτομα.
Η μείωση του εργατικού δυναμικού και η μείωση του πληθυσμού ικανού προς εργασία μάς οδηγούν στο να εξάγουμε το συμπέρασμα πως το δυνητικό προϊόν της χώρας μας έχει υποστεί μείωση, όχι μόνο λόγω της απαξίωσης του εγχώριου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, αλλά και λόγω μείωσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας.
Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η μείωση του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας αφορά, τουλάχιστον σε ένα ποσοστό, άτομα υψηλής παραγωγικότητας, δηλαδή άτομα υψηλού μορφωτικού επίπεδου, τότε η εν λόγω μείωση θα έχει επιδράσεις και στην παραγωγικότητα της οικονομίας μας, ήτοι δημιουργία συνθηκών για περαιτέρω πτώση του δυνητικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνση


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: