Σε συνέχεια μια σειράς δράσεων των Γιατρών του Κόσμου στη Χαλκιδική, με Συλλόγους, Δήμους και Φορείς, διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Χαλκιδική, ημερίδα με θέμα «Υγεία Μητέρας και Παιδιού», που συνδιοργανώνουν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χαλκιδικής, που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο, Μιχάλη Μαργαριτίδη και ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο, Μάριο Πυρπασόπουλο, σε συνεργασία με την οργάνωση Γιατροί του Κόσμου στo πλαίσιο του προγράμματος της Msd "Μητέρα και Παιδί", την Κυριακή 14 Μαΐου, 10.30-14.30 στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Μουδανιών.
Το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί» των Γιατρών του Κόσμου, υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης «Msd For Mothers», της ομώνυμης φαρμακευτικής εταιρείας. Το διετές αυτό πρόγραμμα εστιάζει στην προστασία και τη φροντίδα των εγκύων και των βρεφών στην Ελλάδα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.
Στοχεύει στην ενίσχυση της μητρικής και βρεφικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και παράλληλα, προσπαθεί να ενισχύσει τις δραστηριότητες αυτές, με την προσφορά δωρεάν πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό.
Με δεδομένο ότι στις μέρες μας σήμερα, η κρίση έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των ιατρικών αναγκών των ευάλωτων πληθυσμών και έχει σημειωθεί μείωση του βάρους των νεογνών, καθώς και αύξηση των αμβλώσεων, η ημερίδα αυτή μας δίνει την δυνατότητα ως πολίτες της Χαλκιδικής να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα που αφορούν την υγεία της Μητέρας και του Παιδιού, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, τον μητρικό θηλασμό, την φροντίδα νεογνών, την ψυχολογική υποστήριξη κατά την περίοδο της λοχείας κ.α.
Την ημερίδα συντονίζει η εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου στη Χαλκιδική και μέλος Δ.Σ Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Κωνσταντίνα Κυριάκου
Ομιλητές:
Γεώργιος Παπαδομανωλάκης, Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Μετεκπαιδευθείς στην Παθολογία της κύησης
Δημήτριος Ευαγγελινός, Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Διδάκτορας Πανεπιστημίου, Μετεκπαιδευθείς στη Λαπαροσκοπική χειρουργική και γυναικολογική Ογκολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Schleswig-Holstein, Campus Luebeck, Γερμανία.
Χρήστος Κώσταλος, Παιδίατρος, Νεογνολόγος, Καθηγητής Παιδιατρικής, τέως Διευθυντής Νεογνολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Αθηνών.
Ανδρέας Τζιόβας, Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Μαστολόγος, Μετεκπαιδευθείς στην Γερμανία και στην Αμερική.
Μαρίλια Μπαμπινιώτη, Μαία, μέλος των Γιατρών του Κόσμου
Τσίγγανου Ιωάννα, Ψυχολόγος, Μετεκπαιδευθείσα στην Ειδική Παιδαγωγική.
Σας επισυνάπτουμε Αφίσα και Πρόσκληση- πρόγραμμα.
Η εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου στη Χαλκιδική &
Μέλος Δ.Σ Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Χαλκιδικής .
Κωνσταντίνα Κυριάκου.
Ο Φαρμακευτικός και ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου στα πλαίσια του προγράμματος της MSD – Μητέρα και Παιδί, σας προσκαλούν σε ημερίδα με θέμα: Υγεία Μητέρας Και Παιδιού Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Μητέρα & Παιδί»
Η κρίση έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των ιατρικών αναγκών των ευάλωτων πληθυσμών, δεδομένης της αύξησης της ανεργίας και μείωσης των αποδοχών. Έχει σημειωθεί μείωση του βάρους των νεογνών, καθώς και αύξηση των αμβλώσεων. Η περιορισμένη πρόσβαση μητέρων και παιδιών στο σύστημα υγείας έρχεται να επιβαρύνει την ήδη δυσχερή κατάσταση. Την ανάγκη δωρεάν πρόσβασης στην περίθαλψη των γυναικών και των παιδιών έρχεται να υποστηρίξει η MSD μέσω του προγράμματος MSD for mothers.
Το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει την υφιστάμενη δράση των Γιατρών του Κόσμου και θα υλοποιηθεί για 2 έτη.
∆ράσεις του Προγράμματος
1η ∆ράση Γυναικολογική και παιδιατρική φροντίδα και πρόληψη γυναικών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων καθώς και υπηκόων τρίτων χωρών, μέσω 70 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας των Γιατρών του Κόσμου σε απομακρυσμένες περιοχές και ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, με στόχο την εξυπηρέτηση 8.400 ωφελούμενων.
2η ∆ράση Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για τη σεξουαλική υγεία, τον οικογενειακό προγραμματισμός, το τεστ ΠΑΠ και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για κατάρτιση επαγγελματιών υγείας, αλλά και ενημέρωση ευάλωτων γυναικών, με διάθεση του περιεχομένου σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά και Φαρσί.
Στόχοι του Προγράμματος
Παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε 8.400 μητέρες Παροχή παιδιατρικών υπηρεσιών σε βρέφη και παιδιά ∆ιάθεση baby kits σε νήπια που τα έχουν ανάγκη Πραγματοποίηση 70 επισκέψεων με τις κινητές ιατρικές μονάδες Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για επαγγελματίες υγείας και κατάρτιση 480 ατόμων μέσω της πλατφόρμας τηλε-κατάρτισης των Γιατρών του Κόσμου: http://mdmelearning.gr ∆ιάθεση ενημερωτικού υλικού σε 5 γλώσσες σε γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων
Πρόγραμμα ∆ιοργάνωση 3 Κυριακή 14 Μαϊου 2017
Χαιρετισμοί: 10:30-11:15 Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μιχάλης Μαργαριτίδης Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος Πρόεδρος Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης
11:15-11:45 Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και παρεμβάσεις των Γιατρών του Κόσμου για την Υγεία Μητέρας και Παιδιού. Γεώργιος Παπαδομανωλάκης, Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Μετεκπαιδευθείς στην Παθολογία της κύησης, μέλος Γιατρών του Κόσμου
11:45-12:15 Γυναικολογικός καρκίνος ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (hpv) εμβολιασμός-σημερινά δεδομένα και προοπτικές στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. ∆ημήτριος Ευαγγελινός, Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, ∆ιδάκτορας Πανεπιστημίου, Μετεκπαιδευθείς στη Λαπαροσκοπική χειρουργική και γυναικολογική Ογκολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Schleswig-Holstein, Campus Luebeck, Γερμανία.
12:15-12:45 Η σημασία της κλινικής εξέτασης του νεογνού. Χρήστος Κώσταλος, Παιδίατρος, Νεογνολόγος, Καθηγητής Παιδιατρικής, τέως ∆ιευθυντής Νεογνολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Αθηνών, μέλος Γιατρών του Κόσμου
12: 45-13:00 ∆ιάλειμμα
13:00-13:30 Πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ανδρέας Τζιόβας, Μαιευτήρας, Γυναικολόγος, Μαστολόγος, Μετεκπαιδευθείς στην Γερμανία και στην Αμερική.
13:30-14:00 Μητρικός θηλασμός: ένα δικαίωμα του βρέφους. Μαρίλια Μπαμπινιώτη, Μαία, μέλος Γιατρών του Κόσμου
14:00-14:30 Συμβουλευτκή υποστήριξη της νέας μητέρας κατά την περίοδο της λοχείας. Τσίγγανου Ιωάννα, Ψυχολόγος, Μετεκπαιδευθείσα στην Ειδική Παιδαγωγική
Συντονισμός: Κωνσταντίνα Κυριάκου, Φαρμακοποιός, μέλος ∆.Σ Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, μέλος Γιατρών του Κόσμου
Οι Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας (ΓτΚ – Ελλάδας), ιδρύθηκαν το 1990 και αποτελούν μία ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μέλος του ∆ιεθνούς ∆ικτύου των Γιατρών του Κόσμου το οποίο αποτελείται από 15 αντιπροσωπείες (Αργεντινή, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σουηδία). Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση.
Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Όπου αυτό είναι δυνατόν, οι Γιατροί του Κόσμου επισημαίνουν τους κινδύνους από ανάλογες καταπατήσεις, είτε μέσω της σιωπηρής διπλωματίας, είτε με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Γιατροί του Κόσμου Ελλάδος Ι Σαπφούς 12, Αθήνα 105 53 Ι Τ: (+30) 210-3213150 F: (+30) 210-3213-850
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου