Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Για την κατάσταση στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση


 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
      Το φετινό κουδούνι χτύπησε, σχεδόν εδώ και έναν μήνα,  αλλά, για ακόμα μια χρονιά, εξαίρεσε από τη μαθησιακή διαδικασία, με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο, τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες.
Αποδεικνύεται, οδυνηρά για τις λαϊκές οικογένειες, ότι υπηρετείται με συνέπεια, διαχρονικά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, η “κανονικότητα” που θέλει αυτά τα παιδιά να λαμβάνουν την όποια εκπαιδευτική στήριξη με καθυστέρηση, ελλιπώς και πολλές φορές να ολοκληρώνουν το σχολικό έτος χωρίς να τους έχει παρασχεθεί η παραμικρή επιστημονική και παιδαγωγική βοήθεια.
     Συγκεκριμένα, κανένα ειδικό σχολείο δεν άνοιξε σε πλήρη λειτουργία, καθώς ήταν μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Ακόμα, και τώρα καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε όλο το φάσμα των ειδικών δομών, στα ειδικά σχολεία, τα τμήματα ένταξης, την παράλληλη στήριξη, ενώ δρομολόγια δεν έχουν ξεκινήσει.
     Αυτό έχει σαν  αποτέλεσμα είτε να στοιβάζονται οι μαθητές χωρίς να λαμβάνουν την αναγκαία στήριξη, είτε να μένουν σπίτι τους. Σε αυτό το πλαίσιο οι γονείς καλούνται να καλύψουν τα κενά προσλαμβάνοντας ιδιωτική παράλληλη, και το απόγευμα συνεχίζουν τον δαπανηρό μαραθώνιο για να  καλύψουν τα κενά του κατά τα άλλα “δημόσιου” σχολείου.
     Οι 4500 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση, όποτε και αν γίνουν, που έχουν καθυστερήσει με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, αν και συνεχίζεται και στη δική σας θητεία, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών της ειδικής, καλύπτει μόλις ένα ελάχιστο αριθμό αυτών.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:
·  Να γίνει η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, με ταυτόχρονη ίδρυση νέων δομών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, με την  αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή, και εξασφάλιση της μεταφοράς τους από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Μεταφορών.
·  Δημόσιες δομές πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης με ευθύνη του υπουργείου, για όσα παιδιά το έχουν ανάγκη από διεπιστημονική ομάδα που θα διαπιστώνει, θα καταγράφει και θα εντάσσει τα παιδιά στο κατάλληλο γι' αυτά ειδικό πλαίσιο.


Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης
Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί την Δευτέρα 14.10.2019



Δεν υπάρχουν σχόλια: