Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Οι ευθύνες του γερμανικού κράτους δεν παραγράφονται, δεν ξεχνιούνται

Διαμαρτυρία για την προσπάθεια της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης να εγκατασταθεί στην πόλη η έδρα του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας»
Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) για την προσπάθεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, να οριστεί η Θεσσαλονίκη έδρα του «Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας» και να διατεθεί για γραφεία του ιδρύματος η βίλα Πετρίδη.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως στόχος αυτού του ιδρύματος είναι «η οριστική λήθη της μνήμης για τα ναζιστικά εγκλήματα», αλλά και να δοθεί συγχωροχάρτι και να ξεχαστεί το ηθικό και πολιτικό ζήτημα της άρνησης της ΟΔ Γερμανίας να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις.
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θυμίζει τις τεράστιες ευθύνες για τη μη διεκδίκηση διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στη συγκρότηση του ιδρύματος και τους σκοπούς του, η δε σημερινή της ΝΔ συνεχίζει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο.
«Είναι απαράδεκτο επίσης ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση και ως πρόσχημα επικαλείται πως, τάχα, μ' αυτόν τον τρόπο θα αξιοποιηθεί η βίλα Πετρίδη και θα αναβαθμιστεί η περιοχή» από τις δράσεις του ιδρύματος. «Κι αυτό ενώ είναι γνωστοί οι στόχοι του συγκεκριμένου ιδρύματος, όπως και του άλλου - γερμανικής έμπνευσης επίσης - του "Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον"- για να ξεχαστούν οι ευθύνες του γερμανικού κράτους αλλά και οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν διεκδικούν τις οφειλόμενες επανορθώσεις από την ΟΔ Γερμανίας».
Εύλογα, λοιπόν - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση - καταγγέλθηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης η προσπάθεια του δημάρχου και ζητήθηκε να αποσυρθεί το αίτημα, ενώ το θέμα ξεσήκωσε κύμα ευρύτερων αντιδράσεων.
Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, πέρα από τις άλλες σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχει πάρει όλα αυτά τα χρόνια στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς - πρόσφατα με την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή για την πληρωμή των πολεμικών επανορθώσεων της ΟΔ Γερμανίας στη χώρα μας - έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις προσπάθειες των γερμανικών κυβερνήσεων να ξεχαστεί το θέμα των αποζημιώσεων και να αμβλυνθούν οι μνήμες για τα χιτλερικά εγκλήματα.
Απαιτεί «ως ένδειξη σεβασμού και τιμής στους αγώνες των παππούδων και των γονιών μας που αντιστάθηκαν στο ναζί κατακτητή και έδωσαν και τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας να μην παραχωρηθεί η βίλα Πετρίδη και όποιο άλλο μέρος ως έδρα του "Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας" που θα λειτουργήσει υπονομευτικά ενάντια στον αγώνα του ελληνικού λαού για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων - πολεμικών αποζημιώσεων».
«Λέμε όχι στα "ιδρύματα" της λησμονιάς και της διαστρέβλωσης της Ιστορίας και της μνήμης, του αγώνα του ελληνικού λαού για το τσάκισμα του φασισμού - ναζισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: