Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ:Νέο «ψαλίδι» στο μεροκάματό τους



Με κινητοποίηση στη διοίκηση του ΟΑΕΔ απάντησαν το Φλεβάρη οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ στις φήμες για τη μείωση του μεροκάματου της μαθητείας
Ενα ακόμα βήμα στην πορεία συρρίκνωσης του μεροκάματου των σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) πραγματοποιεί ο ΟΑΕΔ. Με αφετηρία την 1η Απρίλη το μεροκάματο της μαθητείας θα υπολογίζεται πλέον ως ποσοστό του ημερομισθίου που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και όχι με βάση το γενικό κατώτερο ημερομίσθιο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ο νέος τρόπος υπολογισμού συνεπάγεται μείωση του μεροκάματου των σπουδαστών από τα 18,33 στα 17,12 ευρώ (μεικτά). Ακόμα, καταργούνται το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας που δικαιούνταν οι σπουδαστές που η μαθητεία τους γινόταν σε φορείς και οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη για τους σπουδαστές. Σχετικές φήμες έφταναν όλο το προηγούμενο διάστημα στα αυτιά τους από τους διευθυντές, τους καθηγητές και τους εργοδότες τους. Ο ίδιος ο ΟΑΕΔ τις είχε επιβεβαιώσει, όταν σπουδαστές από τις ΕΠΑΣ του Αιγάλεω, του Ηρακλείου και του Καλαμακίου προχώρησαν σε κινητοποίηση στις 15 Φλεβάρη στα γραφεία της διοίκησής του. Το νέο αυτό «ψαλίδισμα» των μισθών μοιάζει με το κερασάκι στην τούρτα για τους νέους και τις νέες στις σχολές μαθητείας, που προσανατολίζονται σε νέες πρωτοβουλίες και συντονισμό ανάμεσα στις ΕΠΑΣ, σε δράση για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ διαφημίζει τις ΕΠΑΣ ως «σπουδές με μισθό και προϋπηρεσία», η πραγματικότητα για τους σπουδαστές είναι πολύ διαφορετική. Λίγους μήνες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς πολλοί δεν έχουν ξεκινήσει καν την πρακτική άσκηση, με αποτέλεσμα στις τάξεις να μειώνονται οι μαθητές, αφού πολλοί εγκαταλείπουν τη σχολή. Πολλές είναι οι περιπτώσεις των σπουδαστών που παραμένουν απλήρωτοι για τρεις και τέσσερις μήνες, αλλά και όσων δουλεύουν σε πόστα άσχετα με την ειδικότητά τους. Το σκηνικό της εκμετάλλευσης συμπληρώνει η υποβάθμιση των σχολών, οι οποίες δε διαθέτουν τα εργαστήρια ούτε τα αναλώσιμα που είναι απαραίτητα για μια σειρά ειδικότητες.

ΠΗΓΗ:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/3/2013&id=14520&pageNo=3&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: