Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στα ψιλά: Οι μπίζνες του θανάτου


 
Τα ανατριχιαστικά στοιχεία της UNICEF, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού, που γιορτάζεται στις 22 Μάρτη, φέρνουν στο προσκήνιο τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία του λαού η εμπορευματοποίηση αγαθών, όπως το νερό, και η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών πολλών χωρών της Αφρικής και της Ασίας από μια χούφτα μονοπώλια.
Περίπου 2.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ σε όλο τον κόσμο από διαρροϊκές ασθένειες και στο 90% των περιπτώσεων αυτές οι ασθένειες οφείλονται στη μόλυνση του νερού, στην έλλειψη αποχέτευσης και άλλες πλευρές ελλιπούς υγιεινής που σχετίζονται με το νερό. Από τα 783 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, 119 εκατ. είναι στην Κίνα, 97 εκατ. στη Νιγηρία, 36 εκατ. στο Κονγκό και 15 εκατ. στο Πακιστάν. Επιπλέον, για 814 εκατ. ανθρώπους στην Ινδία δεν υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής (π.χ. αποχέτευση) και το ίδιο ισχύει για 477 εκατ. ανθρώπους στην Κίνα, 109 εκατ. στη Νιγηρία, 91 εκατ. στο Πακιστάν και 50 εκατ. στο Κονγκό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παραπάνω χώρες έχουν τη θλιβερή πρωτιά στη θνησιμότητα παιδιών κάτω των πέντε ετών…
***
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των μονοπωλίων, που στήνουν μπίζνες με τους υδάτινους πόρους, μετατρέποντας το πόσιμο και το καθαρό νερό σε άπιαστα προϊόντα πολυτελείας για τους λαούς, με άμεσες και δραματικές συνέπειες στην υγεία και τη ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα περιστατικά θανάτων συμβαίνουν σε χώρες όπου τα μονοπώλια έχουν ρίξει στα τάρταρα την τιμή της εργατικής δύναμης και όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν κυριολεκτικά σαν τα σκυλιά για ένα ξεροκόμματο. Ινδία και Κίνα, δυο χώρες που σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και αναφέρονται ως «αναδυόμενες οικονομίες» με διαρκώς αυξανόμενο ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες θανάτους εργατών και μικρών παιδιών. Με αυτούς τους όρους γίνεται η καπιταλιστική ανάπτυξη: Τσακίζοντας μέχρι θανάτου την εργατική τάξη και τα παιδιά της.
***
Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια τα γεράκια του ιμπεριαλισμού εξαπέλυαν την πύρινη κόλαση που σκόρπισε το θάνατο, το σακάτεμα και τον τρόμο στο λαό του Ιράκ.
Δέκα χρόνια μετά, έχουν αποκαλυφθεί όλα τα ψέματα που είχαν επιστρατεύσει κυρίως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί για να νομιμοποιήσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση, έχει αποδειχθεί ότι δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής, έχει πέσει και ο τελευταίος φερετζές υποκρισίας. Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα έχει αφήσει πίσω του εκατόμβες νεκρών, μόνιμα σακατεμένων από τους βομβαρδισμούς και τις επιδρομές των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων και τα βασανιστήρια στα κολαστήρια του Αμπού Γκράιμπ. Έχουν μείνει καταγεγραμμένοι ανεξίτηλα οι περισσότεροι από 189.000 νεκροί άνδρες, γυναίκες, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη, θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ.
***
Έχει αφήσει όμως και γεμάτες τσέπες στα μονοπώλια που έπιασαν δουλειά και έσκασαν από τα κέρδη, καθώς η επέμβαση των γερακιών του ιμπεριαλισμού και τα συντρίμμια που άφησε πίσω της τους έδωσαν νέα πεδία κερδοφορίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, αρχικά, οι ιδιωτικές εταιρείες αντλούσαν κέρδη από τις υπεργολαβίες του αμερικανικού στρατού που κόστισαν στις ΗΠΑ 138 δισ. δολάρια. Γιατί σταδιακά, στη διάρκεια των προηγούμενων δέκα χρόνων, οι ιδιωτικές εταιρείες αναλάμβαναν μέσω εργολαβιών την ασφάλεια, τις προμήθειες, τις τηλεπικοινωνίες του στρατού, τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των στρατιωτικών οχημάτων, τη διεξαγωγή του πολέμου με μισθοφόρους.
Η ανοικοδόμηση του Ιράκ από τις στάχτες που αφήνει πίσω του ο πόλεμος είναι μια επικερδής επιχείρηση για μια σειρά μονοπώλια, όπως η «KBR» που εξασφάλισε συμβόλαια ύψους 39,5 δισ. δολαρίων για έργα ανοικοδόμησης, η κουβετιανή εταιρεία παροχής στρατιωτικών γευμάτων «Agility» με συμβόλαια ύψους 7,4 δισ. δολαρίων, η πετρελαϊκή «Kuwait Petroleum Corp.» με συμβόλαια ύψους 6,3 δισ. δολαρίων, η εταιρεία «ITT» με συμβόλαια ύψους 4,4 δισ. δολαρίων για προμήθεια πολεμικού εξοπλισμού και η «Dyncorp» με συμβόλαια ύψους 4,1 δισ. δολαρίων για την εκπαίδευση 150.000 Ιρακινών αστυνομικών. Αυτές είναι οι πέντε επιχειρήσεις που έχουν συσσωρεύσει τα περισσότερα κέρδη από το θάνατο του ιρακινού λαού.
***
Εκατομμύρια άνθρωποι και μικρά παιδιά φτωχοί και νεκροί, και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην καπιταλιστική ειρήνη. Αυτός είναι ο καπιταλισμός

ΠΗΓΗ:http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/12335/sta-psila-oi-mpiznes-toy-thanatoy

Δεν υπάρχουν σχόλια: