Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Η Κυβέρνηση προσφέρει για ακόμα μια φορά "γη και ύδωρ" στους σχολάρχες - μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ερώτηση του ΚΚΕ για την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά σχολεία και τους εκπαιδευτικούς


Ερώτηση κατέθεσαν προς τον υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Ελένη Γερασιμίδου, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Σπύρος Χαλβατζής σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που εντάσσει τα εργασιακά θέματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην αρμοδιότητα του υπ. Εργασίας και τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων στην αρμοδιότητα του υπ. Εμπορίου, από το υπ. Παιδείας που ήταν μέχρι σήμερα.
Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα λάβει για να αποσυρθεί η εγκύκλιος.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013 του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα ιδιωτικά σχολεία.
Οι εκπαιδευτικοί και στα ιδιωτικά σχολεία, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, δέχονται την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - εργοδοσίας, που σφαγιάζει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων προκειμένου να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, μεταξύ αυτών και των σχολαρχών.
Η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομικό πλαίσιο που έχει καθιερώσει έχει δώσει τη δυνατότητα στους σχολάρχες - εργοδότες, να επιβάλουν μειώσεις μισθών έως και 30%, να καταργήσουν τις ΣΣΕ, να τελειώνουν με ό,τι έχει απομείνει όρθιο από δικαιώματα. Θέλουν τους εκπαιδευτικούς στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύγχρονους σκλάβους. Θέλουν επίσης να έχουν λυμένα τα χέρια να διδάσκουν ό, τι θέλουν, όπως θέλουν, με ό, τι αυτό συνεπάγεται και για τη μόρφωση των μαθητών.
Σε αυτό αποσκοπεί και η εγκύκλιος (Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013) του υπουργείου Παιδείας, με την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις της ΠΥΣ 6/28-02-2012 και ο νόμος 4046/2012. Η εγκύκλιος αυτή εντάσσει τα εργασιακά θέματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εμπορίου, από το υπουργείο Παιδείας που ήταν μέχρι τώρα.
Αυτό θα φέρει σαν αποτέλεσμα, το κράτος να μην έχει καμία ευθύνη και δικαιοδοσία για την εκπαιδευτική διαδικασία που ακολουθείται στα ιδιωτικά σχολεία. Θα πάψουν να υπάρχουν και οι παραμικροί περιορισμοί που είχαν οι σχολάρχες μέχρι τώρα, όπως το να διδάσκουν το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα, τα ίδια βιβλία, με τα δημόσια σχολεία. Το τι θα διδάσκεται ο κάθε μαθητής, θα εξαρτάται από τον κάθε επιχειρηματία, ανάλογα με τους μαθητές - πελάτες που αυτός θα έχει.
Η εφαρμογή της εγκυκλίου επίσης, καταργεί ουσιαστικά τον Ν.682/77 για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και θα έχει σαν αποτέλεσμα, νέο συντριπτικό χτύπημα στους μισθούς, κατάργηση ουσιαστικά της αποζημίωσης, των δώρων και της προϋπηρεσίας τους. Παράλληλα θα ανάψει το πράσινο φως για ακόμα μεγαλύτερη τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, με την περαιτέρω απελευθέρωση των απολύ­σεων και την αδυναμία του όποιου ελέγχου υπήρχε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα υπηρεσιακά συμβούλια, που εξέταζαν την καταχρηστικότητα των καταγγελιών σύμβασης εκ μέρους των σχολαρχών.
Τα παραπάνω είναι προφανές ότι προσφέρουν για ακόμα μια φορά "γη και ύδωρ" στους σχολάρχες - μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, οι εργοδότες προβαίνουν ήδη σε απολύσεις εκπαιδευτικών, πριν καν γίνει η οριστική εκδίκαση από το ΣτΕ. Ικανοποιείται μια πάγια επιδίωξή τους, προκειμένου να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Υλοποιείται με αυτό τον τρόπο στο ακέραιο η πολιτική της ΕΕ, που έχει σαν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών και τη βίαιη προσαρμογή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, με εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς φθηνούς και χωρίς δικαιώματα, με μαθητές ημιμαθείς και με σκυμμένο το κεφάλι.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να αποσυρθεί η εγκύκλιος Φ.18/93893/Δ5/12-7-2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια: