Από τη Δευτέρα 8 μέχρι και το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου διεξάγονται εκλογές στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), ο οποίος είναι ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο της χώρας.
Αυτό από μόνο του δίνει και πολιτικό νόημα, πέρα από το συνδικαλιστικό. Διαθέτει χιλιάδες μέλη σε όλη την επικράτεια. Αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ποσοτικό ή αριθμητικό. Ο ΣΥΕΤΕ είναι σύλλογος ιστορικός: ιδρύθηκε το 1917 και έκτοτε πρωτοστάτησε σε αγώνες για μισθούς, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, υγεία, ισότητα ανδρών - γυναικών καθώς και στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (http://www.syete.gr/el-gr/%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82%CE%BC%CE%B1%CF%82/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1.aspx). Ο ΣΥΕΤΕ εκφράζει τους εργαζομένους σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα και επηρεάζει καταλυτικά τη δράση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και μέσω αυτής τη φυσιογνωμία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Από τα παραπάνω κάποιος καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές του ΣΥΕΤΕ δεν αφορούν μόνο τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία, ειδικά στο επίπεδο που με την αλλαγή των συσχετισμών που επιθυμούμε θα επηρεάσουν το συνδικαλιστικό κίνημα.
Ως Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) των εργαζομένων στην ΕΤΕ επιθυμούμε ο ΣΥΕΤΕ να ξαναβρεί το ιστορικό του νήμα και να μπει στην πρωτοπορία των αγώνων της εργατικής τάξης. Αλλάζοντας ριζικά τη συντεχνιακή νοοτροπία που του εμφύσησαν οι τελευταίες του ηγεσίες, να συντονίσει το βηματισμό και τις διεκδικήσεις του με τμήματα της εργατικής τάξης που πλήττονται βάναυσα από τις μνημονιακά υπαγορευόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η συγκυβέρνηση. Να σταθεί αλληλέγγυος στους απολυμένους, τους απεργούς, τους ανέργους, τους μετανάστες, τη νεολαία. Να διδάξει και να διδαχθεί από κινήματα, όπως αυτά των απολυμένων της ΕΡΤ, των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, από την αυτοδιαχειριζόμενη Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟΜΕ), των απεργών της CocaCola.Αυτό από μόνο του δίνει και πολιτικό νόημα, πέρα από το συνδικαλιστικό. Διαθέτει χιλιάδες μέλη σε όλη την επικράτεια. Αλλά το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ποσοτικό ή αριθμητικό. Ο ΣΥΕΤΕ είναι σύλλογος ιστορικός: ιδρύθηκε το 1917 και έκτοτε πρωτοστάτησε σε αγώνες για μισθούς, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, υγεία, ισότητα ανδρών - γυναικών καθώς και στην αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (http://www.syete.gr/el-gr/%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82%CE%BC%CE%B1%CF%82/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1.aspx). Ο ΣΥΕΤΕ εκφράζει τους εργαζομένους σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα και επηρεάζει καταλυτικά τη δράση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) και μέσω αυτής τη φυσιογνωμία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Από τα παραπάνω κάποιος καταλήγει εύκολα στο συμπέρασμα ότι οι εκλογές του ΣΥΕΤΕ δεν αφορούν μόνο τους συνδικαλιστές και τους εργαζομένους στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) αλλά και γενικότερα την ελληνική κοινωνία, ειδικά στο επίπεδο που με την αλλαγή των συσχετισμών που επιθυμούμε θα επηρεάσουν το συνδικαλιστικό κίνημα.
Γιώργος Παραλής,
υποψήφιος με τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ)
Κατάστημα Ερμού Θεσσαλονίκης - 212
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου