Δεύτερη μεταξύ όλων των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ παραμένει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της χώρας.
Το στοιχείο αυτό, την ίδια ώρα που μεγαλώνει συνεχώς το «μαχαίρι» στα κρατικά κονδύλια που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, έρχεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, να διατηρεί έτοιμες υποδομές και δυνάμεις για το σκοπό αυτό, στο φόντο της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, προκειμένου να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αποτελεί τη μία από τις μόλις 5 χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας (σε σύνολο 28) που ξεπερνούν το 2% των ετήσιων δαπανών για την άμυνα, που είναι και η βασική κατεύθυνση που δίνει το ΝΑΤΟ προς τα μέλη του.
Υψηλότερες δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, έχουν μόνο οι ΗΠΑ με3,61%. Ακολουθούν η Ελλάδα με 2,38%, η Βρετανία με 2,21%, ηΕσθονία με 2,16% και η Πολωνία με 2%.
Σε απόλυτους αριθμούς, οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα ακολούθησαν καθοδική πορεία από το 2009 έως και το 2014 (από 7,31 δισ. ευρώ το 2009 σε 3,93 δισ. το 2014), παράλληλα δηλαδή με την κατρακύλα του ΑΕΠ. Για το 2015 και το 2016, ωστόσο, φαίνεται ελαφρά αύξηση, στα περίπου 4,15 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, γεγονός που καταγράφεται και στα αντίστοιχα ποσοστά, με το 2014 να σημειώνεται ετήσια αύξηση 0,72%, ενώ το 2015 πολύ πιο σαφής αύξηση, της τάξης του 7,06%. Για το 2016 προβλέπεται οριακή μείωση (0,07%).
Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το ζήτημα του ύψους των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα γύρω από το οποίο ξεδιπλώθηκαν οι ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις κατά τη διάρκεια των παζαριών για την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ,να κάνει τότε σαφή παρέμβαση υπέρ της διατήρησης ενός τέτοιου υψηλού ποσοστού δαπανών..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου