Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής
Μεγάλες διαστάσεις παίρνουν οι αντιδράσεις σωματείων και φορέων για την αδιανόητη φυλάκιση καθαρίστριας σε παιδικό σταθμό του Βόλου, με ποινή 10ετούς κάθειρξης, επειδή, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, εργαζόταν με πλαστό «τίτλο σπουδών» ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ήταν «απόφοιτη» της Ε' τάξης του Δημοτικού!
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στις 3 μ.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση της εργαζόμενης καθαρίστριας, την επιστροφή στο σπίτι της και στην εργασία της.
Κάλεσμα στα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές της Αθήνας να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση απευθύνει το ΠΑΜΕ.
Εξοργιστικές δικαστικές αποφάσεις
Η καθαρίστρια διορίστηκε το 1996 με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ' Δημοτικού, για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία. Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του δήμου Βόλου, χωρίς ν' ακουστεί ποτέ το παραμικρό σε βάρος της.
Και ξάφνου, το 2016, σύρθηκε στο δικαστήριο, κατηγορούμενη για «πλαστογράφηση» και, πρωτόδικα, της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών!
Στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας, όπου πριν από λίγο καιρό εκδικάστηκε η έφεσή της, η κατηγορία άλλαξε από «πλαστογράφηση» σε «παραποίηση», αλλά και η νέα ποινή που της επιβλήθηκε είναι βαριά και αδιανόητη, καθώς καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση!
Από τις 5 Νοέμβρη βρίσκεται κλεισμένη στις φυλακές της Θήβας. Να σημειωθεί ότι αυτό που πρώτα ζήτησε η φυλακισμένη καθαρίστρια ήταν να της επιτραπεί να παρακολουθεί τα μαθήματά της, καθώς είχε αποφασίσει να συνεχίσει τις σπουδές που άφησε στη μέση και ήδη είναι μαθήτρια Γυμνασίου!
Η καταδικασθείσα έχει ζητήσει αναίρεση στον Αρειο Πάγο και στις 3 Δεκέμβρη στο δικαστήριο της Λάρισας θα εκδικαστεί η αίτησή της για αποφυλάκιση μέχρι να συζητηθεί στον Αρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της ποινής της.
Αλληλεγγύη από σωματεία και φορείς
Εργατικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς στη Μαγνησία και σε άλλες περιοχές της χώρας καταγγέλλουν τη δικαστική απόφαση και απαιτούν η καθαρίστρια να βγει αμέσως από τη φυλακή και να γυρίσει στο σπίτι της και στη δουλειά της.
Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «"Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι...", καταδικάζουν το δικαίωμα στη δουλειά! "Αυτοί που μας παίρνουν τα βιβλία...", μας κατηγορούν που δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε ούτε το Δημοτικό γιατί έπρεπε να τραφεί η φαμελιά (...) Ειρκτή για αυτούς που ζουν από τον ίδρο του προσώπου, χλιδή, σπατάλη και ατιμωρησία για το κηφηναριό των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των μιζαδόρων που έχει καθίσει στο σβέρκο της εργατικής τάξης. (...) Είμαστε σίγουροι ότι και στις Φυλακές Θήβας που κρατείται η συναδέλφισσα δίνει τον αγώνα τον καλό, όπως τον έδινε βγάζοντας καθημερινά το μεροκάματο. Ομως, έστω και μια μέρα φυλάκιση σημαίνει φυσική και οικονομική εξόντωση της ίδιας και της οικογένειάς της».
Και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας τονίζει: «Δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Οπου η αστική Δικαιοσύνη έχει "ερμητικά κλειστά τα μάτια" μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».
Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας υπογραμμίζει: «Είναι άδικο να καταδικάζεται σαν "κοινός εγκληματίας" μια γυναίκα που το μόνο της "έγκλημα" είναι ότι ήταν φτωχή και δεν είχε να θρέψει την οικογένειά της. Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι η αστική Δικαιοσύνη αθωώνει αυτούς που πραγματικά έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα (βλ. τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομηχάνους), καταδικάζει και εξαντλεί όλη της την αυστηρότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα».
Παρέμβαση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
Στο μεταξύ, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε να της σταλεί το κείμενο της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Βόλου με την οποία καταδικάστηκε η καθαρίστρια σε κάθειρξη 10 ετών, προκειμένου να ερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης.
Ακόμη, η Ξ. Δημητρίου ζήτησε να της αποσταλεί αντίγραφο της δικογραφίας προκειμένου να μελετήσει όλα τα στοιχεία της απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου