Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Αναζωπυρώνουν την αντιλαϊκή λαίλαπα

 
Με το νέο γύρο συζητήσεων στην Αθήνα, κυβέρνηση και τρόικα αναζωπυρώνουν την αντιλαϊκή επίθεση, βήμα βήμα χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα χειροτερεύοντας τη θέση των λαϊκών στρωμάτων, ανοίγουν το δρόμο προς την ανάκαμψη για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ετοιμάζουν τα νέα πεδία καπιταλιστικής κερδοφορίας.
............
Αιχμή του δόρατος στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά είναι:
Απολύσεις στο Δημόσιο και κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών. Στα σχέδιά τους είναι η απόλυση, μέσα στο 2013, 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 4.000 - 6.000 δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως από τον κλάδο των ΟΤΑ, που παραμένουν στη θέση τους με δικαστικές αποφάσεις, η συγχώνευση και κατάργηση δεκάδων οργανισμών που μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μπορεί να γίνεται με απλές υπουργικές αποφάσεις.
......................................
   Μπροστά στο φάσμα της ανεργίας κινδυνεύουν να βρεθούν και οι εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία. Περίπου2.500 εργαζόμενοι σε ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ είναι στον «αέρα» καθώς σχεδιάζεται η συγχώνευση των τριών εταιρειών.
Διαλύουν κοινωνικές υπηρεσίες και δομές.
............................το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» οδεύει προς κατάργηση περνώντας στις λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» και ουσιαστικά 100.000 και πλέον ηλικιωμένοι κινδυνεύουν να μείνουν αβοήθητοι. Ανυπόφορη κατάσταση θα δημιουργηθεί και στα σχολεία, με μαθητές να στοιβάζονται σε πολυάριθμα τμήματα, αλλά και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, από το ΙΚΑ, μέχρι τον ΟΑΕΔ και τα νοσοκομεία που θα απομείνουν σε λειτουργία........  
Στη μέγκενη των αναδιαρθρώσεων μπαίνει ο ΕΟΠΥΥ. Εκδηλώνεται και εδώ η προγραμματισμένη και διαχρονική επίθεση στο δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εκατομμυρίων εργαζομένων - συνταξιούχων και των οικογενειών τους.......... Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κρύβει ανεπανόρθωτους κινδύνους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη της λαϊκής οικογένειας.
................................................
Απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Στην τελευταία επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας έγινε καθαρό ότι το επόμενο δώρο προς τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους είναι όχι απλά η αύξηση του αριθμού των απολύσεων αλλά η κατάργηση κάθε περιορισμού, με την απλή επίκληση ότι οι επιχειρήσεις προβαίνουν σε «αναδιάρθρωση». Ετσι, σχεδιάζεται η κατάργηση της προϋπόθεσης για έγκριση από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας που ισχύει σήμερα, στην περίπτωση απολύσεων που ξεπερνούν το 5% και πάντως όχι πάνω από 30 εργαζόμενους σε μηνιαία βάση.
Αν και το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να εμφανίσει το ζήτημα ως διαδικαστικό και πως έτσι ακολουθούνται τα πρότυπα της ΕΕ, το σίγουρο είναι ότι με τον τρόπο αυτό προετοιμάζεται η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων, αφού κανένας μεγάλος όμιλος δεν θα δυσκολεύεται να αποδείξει ότι το κλείσιμο κάποιας μονάδας του ή θυγατρικής του υπηρετεί κάποιο σχέδιο αναδιάρθρωσης!
............................
Και καθόλου τυχαίο δεν είναι πως αυτό το «μοντέλο απασχόλησης» επιδιώκεται και επιβάλλεται όχι μόνο από τους καπιταλιστές, αλλά συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί ακριβώς αποσκοπεί και η πρωτοβουλία της ΕΕ για τα «Προγράμματα ανεργίας των νέων» που συζητήθηκαν την περασμένη βδομάδα στο Βερολίνο με τη συμμετοχή και του Ελληνα πρωθυπουργού.
...................................................
Νέοι εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα. Αυτό είναι το μοντέλο που προωθείται απ' άκρη σ' άκρη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Είναι προγράμματα, που, όπως και την περίοδο 2007-2013, όχι μόνο δεν ανέκοψαν τη διόγκωση της ανεργίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, έγιναν ο ιμάντας για να επεκταθεί η «ευελιξία», να επιβληθούν μαζικά τα τρίωρα και τετράωρα, η ανασφάλιστη εργασία, η δουλειά χωρίς δικαιώματα, να τροφοδοτηθούν οι επιχειρήσεις με κρατικές ενισχύσεις.
.............................
Νέα μείωση των συντάξεων. Εκεί αποβλέπει η συζήτηση που άρχισε πλέον να γίνεται στα συναρμόδια υπουργεία για ελλείμματα στα Ταμεία και για «τρύπες» στα οικονομικά τους που πρέπει να καλυφθούν. Πρώτοι που θα δεχτούν την επίθεση θα είναι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, για τους οποίους σχεδιάζεται η εκ νέου μείωση της σύνταξής τους, ή η επιβολή 0,2% πρόσθετης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων των μικρομεσαίων ή και τα δύο μαζί.
 .........................................................
Όλο το άρθρο εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: