Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Παιδιά-δούλοι σήμερα; δεν το ξέρετε;

 

Γράφει ο Κλεισθένης.

Στην χώρα έχουμε κρίση, σίγουρα μερικοί αν όχι πολλοί δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα.
Μέσα στην κρίση οφείλουμε να σκεφτούμε γιατί; ποιος φταίει;
Η πολιτιστική στάθμη μιας κοινωνίας αντανακλάται απ' το πως συμπεριφέρεται στα παιδιά.
Η άνεση της επικοινωνίας με όλο τον κόσμο και η παγκοσμιοποίηση μας υποχρεώνει να θεωρούμε όλη την υφήλιο σαν μία κοινωνία.

Αυτή η παγκόσμια κοινωνία πολιτιστικά βρίσκεται στο ναδίρ.
Σ' όλο τον κόσμο, αναπτυγμένο και μη υπάρχουν παιδιά που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας. Υπάρχουν γονείς που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και τα πουλούν, ναι καλά έγραψα, τα πουλούν σκλάβους για λίγα χρήματα.
Τέτοια φαινόμενα θα δούμε, αν δεν έχουμε ήδη δει, και στην Ελλάδα.

Ένα απ' τα σοβαρότερα αίτια της παγκόσμιας κρίσης και της παιδικής εκμετάλλευσης είναι ο υπερκαταναλωτισμός. Ειδικότερα για την παράνομη παιδική εργασία φταίμε όλοι επειδή αδιαφορούμε.
Πάψαμε να είμαστε πολίτες, πάψαμε να είμαστε εργαζόμενοι, πάψαμε να είμαστε άνθρωποι, γίναμε αριθμοί, γίναμε καταναλωτές.
Στο παγκόσμιο στερέωμα η κατανομή εργασίας και η παραγωγή ελέγχονται από μερικές δεκάδες πολυεθνικές. Μοναδικός σκοπός αυτών των παγκόσμιων κολοσσών είναι μόνο το κέρδος, δεν ενδιαφέρονται για το τι θα παράξουν, πως θα το παράξουν και με ποιους, ενδιαφέρονται να κρατούν δέσμια την παγκόσμια κοινωνία αναγκάζοντάς την μόνο να καταναλώνει.
Μέσα σ' αυτό τον οχετό έχουν βάλει τα παιδιά αναγκάζοντάς τα να εργάζονται κάτω από άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες.

Κι όμως μπορούμε να αναγκάσουμε τις πολυεθνικές να αλλάξουν στάση.
Μπορούμε κάλλιστα να μειώσουμε την κατανάλωση στα απαραίτητα, να αγοράζουμε ότι χρειαζόμαστε και όχι ότι μας προσφέρουν, να κλείσουμε τα μάτια και τ' αυτιά μας στις διαφημίσεις που δημιουργούν ανάγκες που στην ουσία δεν υπάρχουν. Να μην αγοράζουμε προϊόντα των πολυεθνικών αλλά εγχώρια. Μπορούμε να ξαναγίνουμε πολίτες, άνθρωποι και όχι καταναλωτικά όντα ή αριθμοί των τραπεζών, των στατιστικών, της παγκοσμιοποίησης. Έτσι οι πολυεθνικές θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή άχρηστων προϊόντων. Προσωρινά θα υπάρξει παγκόσμια αναστάτωση αλλά τελικά οι κοινωνίες θα παράγουν αυτά που έχουν ανάγκη. Η παραγωγή θα γίνεται από μικρότερες εθνικές εταιρίες και θα ξαναγίνουμε πολίτες, εργαζόμενοι,άνθρωποι.

Το βιντεάκι που ακολουθεί είναι συρραφή φωτογραφιών που βρήκα στο διαδίκτυο, λυπάμαι που δεν μπορώ να βάλω τους συνδέσμους κάθε φωτογραφίας. Είναι ένα βιντεάκι που όφειλα στα παιδιά-δούλους όλου του κόσμου. Το θέμα με την παράνομη παιδική εργασία έχει απασχολήσει πολλαπλά το διαδίκτυο, κάνω κι εγώ μία προσπάθεια για ευαισθητοποίηση όλων μας.

Δείτε το. (Μπορείτε να το δείτε πηγαίνοντας στην ΠΗΓΗ:http://hamomilaki.blogspot.gr/2013/07/child-slaves-today-do-not-know.html
Αναρτήθηκε από Κλεισθένης

Δεν υπάρχουν σχόλια: