Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί……


Λίγο πριν την είσοδο στη Γαλάτιστα υπάρχει το εξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων. Ένα εκκλησάκι κτισμένο μέσα σε αιωνόβιες πουρνάρες  που πάνω από 100 χρόνια (κτίστηκε το) υποδέχεται τους πιστούς,κάθε πρώτη του Ιούλη, για τη χάρη τους. Για 10ετίες το ….αντίδωρο στους πιστούς ήταν το λουκουμάκι. Όμως εδώ και πάνω από 20 χρόνια με την προτροπή και την χορηγία κρασιού – ΚΟΚΟΡΑΣ- από τον  αείμνηστο Βασίλη Αγγελόπουλο  και την προσφορά κρεάτων από τους κτηνοτρόφους της Γαλάτιστας, το …αντίδωρο είναι κρέας με μανέστρα τις αρτύσιμες μέρες και φασολάδα στις νηστίσιμες.

Και φέτος λοιπόν  οι «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» υποδέχτηκαν τους πιστούς κάτω από τον βαθύ ίσκιο των  αιωνόβιων πουρναριών που όχι μόνο χόρτασαν από το πλούσιο γεύμα, αλλά μερικοί ….τρουβαδιάσκιαν  και για το σπίτι.

Ας καταλάβουμε πως η προσφορά του γεύματος είναι για τους πιστούς  στο χώρο αυτόν και όχι να έρχονται και, πολλές φορές απαιτητικά, να έρχονται να παίρνουν το φαγητό στο σπίτι και μάλιστα πριν πάρουν ΟΛΟΙ οι πιστοί. Μάλιστα έχουν και την απαίτηση να τους δίνει η εκκλησιαστική επιτροπή και κουτάλια και πιρούνια και ψωμί . Τα ίδιο συμβαίνει και με το άλλο πανηγύρι της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
 Δεν ξέρω αν η σημερινή μέρα πρέπει να είναι αφιερωμένοι στους παπάδες και στους γιατρούς για να του θυμίζει το «ΔΩΡΑΝ ΕΛΑΒΑΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΩΤΕ»
Προετοιμασία φαγητού

Περιφορά εικόνας


Αγιασμός

Ευλογία φαγητού

Δεν υπάρχουν σχόλια: