Την απαίτηση να καταργηθούν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων και την άμεση αντικατάστασή τους με πραγματικά ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας και φροντίδας χωρίς περιορισμούς, εκφράζει
η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο τραγικός θάνατος δύο νεαρών μεταναστών και οι συνεχιζόμενες απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, τις οποίες διαπίστωσε και πάλι κατά την επίσκεψή της, στις 15-2- 2015, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Κώστα Παπαδάκη, αφήνουν έκθετη την Επιτροπή και την απάντησή της σε προηγούμενη ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
Στην απάντησή της η Επιτροπή αναφέρει ότι « Οι συνθήκες κράτησης πρέπει να συνάδουν με τις εν λόγω ελάχιστες προδιαγραφές και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων»….. ότι «η Ελλάδα έχει κλείσει 6 παλαιά κέντρα κράτησης και έχει βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης….. Ωστόσο, οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα εξακολουθούν να εγείρουν ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με τη συμβατότητά τους με το άρθρο 15 της οδηγίας περί επιστροφής και τον Χάρτη».
Οι νέες τραγωδίες διαψεύδουν τις γενικολογίες της Επιτροπής περί σεβασμού των «θεμελιωδών δικαιωμάτων» και περί βελτίωσης δήθεν των συνθηκών κράτησης, ενώ μόνο θράσος αποτελεί η αναφορά στην «οδηγία περί επιστροφής» των μεταναστών που επιβάλλει την 18μηνη κράτηση και την απέλασή τους στη συνέχεια.
Επανερχόμενη στην ερώτησή της προς την Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ τονίζει τα εξής: «Νέες τραγωδίες προστίθενται στον ατέλειωτο κατάλογο των εγκλημάτων της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών μελών της.
Τις προηγούμενες ημέρες, ένας 28χρονος από το Πακιστάν κρεμάστηκε με σεντόνι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όταν πληροφορήθηκε την παράταση της κράτησής του, ενώ ένας 23χρονος Αφγανός πέθανε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στην Αθήνα, όπου μεταφέρθηκε με μοιραία καθυστέρηση, παρά τις σοβαρές νόσους που αντιμετώπιζε.
Επίσης, ένας 23χρονος από την Υεμένη, αυτοκτόνησε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, όπου κρατούνταν για απέλασή. Σε προηγούμενη ερώτησή μας (Ε-006847/2014) για το ίδιο θέμα, η Επιτροπή απαντά με γενικολογίες περί δήθεν σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου