Στο κεφάλαιο «Δημόσια Διοίκηση και διαφθορά», η κυβέρνηση εγγυάται μόνο τα σημερινά κατώτατα όρια στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και δεσμεύεται για στενότερη σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα.
Γράφει μεταξύ άλλων: «(Δεσμεύεται να) μεταρρυθμίσει το πλέγμα των μισθών του δημοσίου τομέα με σκοπό να αποσυμπιέσει την κατανομή των μισθών μέσω αύξησης της παραγωγής και κατάλληλων πολιτικών προσλήψεων χωρίς να μειώνονται τα τρέχοντα κατώτατα επίπεδα μισθών».
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εγγυάται ότι όποιες προσλήψεις γίνουν και όποια αναδιάρθρωση προκύψει στο μισθολόγιο, «δεν θα αυξηθεί ο λογαριασμός των μισθών του δημοσίου», που σημαίνει συνέχιση της ίδιας πολιτικής για τις προσλήψεις, που έχει αφήσει γυμνά από προσωπικό τα νοσοκομεία και με τεράστια κενά τα σχολεία και τους δήμους.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να «εξορθολογήσει τα μη μισθολογικά επιδόματα, για να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του δημοσίου τομέα, σε συμμόρφωση προς τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», που σημαίνει παραπέρα μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, έστω κι αν αυτές γίνονται με το «φερετζέ» των μη μισθολογικών επιδομάτων. Να σημειωθεί ότι στο κείμενο παραμένει αδιευκρίνιστο το ποιες δαπάνες περιλαμβάνονται σ' αυτά τα επιδόματα.
Τέλος, η κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα που: «Θα βελτιώνουν τους μηχανισμούς προσλήψεων, θα ενθαρρύνουν τους αξιοκρατικούς διορισμούς σε διοικητικές θέσεις, θα παρέχουν πραγματική αξιολόγηση των υπαλλήλων και θα καθιερώνουν δίκαιες διαδικασίες για τη μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων εντός του δημόσιου τομέα».Δηλαδή, αξιολόγηση και κινητικότητα, δύο από τους πυλώνες της «μνημονιακής» πολιτικής στο Δημόσιο, διατηρούνται αυτούσιοι, έστω κι αν η συγκυβέρνηση επιχειρήσει να τους εφαρμόσει με νέο «αμπαλάζ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου