.........Στις 6 και 7 του Γενάρη (των ΦΩΤΩΝ και του ΑΗΓΙΑΝΙΟΥ) θα αναβιώσει στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής το Έθιμο της ΚΑΛΗΛΑΣ και της ΝΥΦΗΣ.
Είναι ένα έθιμο που η αναπαράσταση ενός πραγματικού γεγονότος που συνέβη τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα.
Πιο συγκεκριμένα.
Ανήμερα των ΦΩΤΩΝ, αμέσως μετά των αγιασμό των υδάτων (περίπου 11 με 11,30) θα αναβιώσει το έθιμο της ΚΑΜΗΛΑΣ.
Νέοι του χωριού ντυμένοι φουστανελάδες (Τζιαμαλάρηδες ) χορεύοντας , με τη συνοδεία ζουρνάδων και νταουλιού, την ΚΑΜΗΛΑ (ομοίωμα Καμήλας ), θα ξεκινήσουν από την πλατεία του χωριού και στη συνεχεία θα γυρίσουν στους δρόμους της Γαλάτιστας μέχρι αργά το βράδυ μοιράζοντας ευχές και μαζεύοντας δώρα.
Την επομένη ανήμερα τα΄ΑΗΓΙΑΝΙΟΥ το έθιμο θα συνεχιστεί με τη ΝΥΦΗ.
Μετά την εκκλησία θα ξεκινήσει από την πλατεία του χωριού η αναπαράσταση χωριάτικου παραδοσιακού γάμου πάλι με ζουρνάδες και νταούλια και θα γυρίσουν πάλι όλο το χωριό μοιράζοντας κουφέτα και μαζεύοντας δώρα για το «νοικοκυριό τους», με τη διαφορά ότι τόσο τη νύφη όσο και την κουμπάρα την υποδύονται άντρες.
Περί τα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ου αιώνα, όταν η περιοχή ήταν υποδουλωμένη ακόμα στους Τούρκους ζούσε στο χωριό μια πανέμορφη κοπέλια που την λέγανε ΜΑΝΙΩ. Αυτή ήταν ερωτευμένη με ένα ελληνόπουλο. Την ομορφιά της όμως τη ζήλεψε ο Αγάς της Περιοχής και ,όπως κάθε κατακτητής θέλει το κάθε καλό για τον εαυτό του, τη ΜΑΝΙΩ την ήθελε να την παντρέψει με τον γιο του. Έστειλε λοιπόν τους δικούς του και κλέψανε την ΜΑΝΙΩ και την πήγανε στα λημέρια τους «’Ποψε μας κλέψαν τη Μανιώ τρις Τουρκαρβανιτάδες … λεει το τραγούδι που τραγουδιέται τη μέρα αυτή. «……την πήραν και την πήγανε σε τούρκικα λημέρια αμάν αμάν γκιουζέλ Μανιώ». Μόλις το έμαθε αυτό ο καλός της φώναξε τους φίλους του, ντύθηκαν ΤΖΙΑΜΑΛΑΡΗΔΕΣ, φτιάξανε ένα ομοίωμα Καμήλας, μπήκαν από κάτω και άρχισαν να γυρίζουν όλη τη περιοχή και με το πρόσχημα της διασκέδασης έψαχναν να βρουν τη ΜΑΝΙΩ. Ανυποψίαστοι οι Τούρκοι δεν έδωσαν σημασία. Κατά το βραδάκι βρήκαν τη ΜΑΝΙΩ την πήραν μαζί τους και το πρωί πριν καταλάβει ο Αγάς τι είχε γίνει έγινε ο γάμος.
Αυτό το πραγματικό γεγονός αναβιώνει κάθε χρόνο στη Γαλάτιστα σε ανάμνηση εκείνου του γεγονότος που αρκετοί από τους κατοίκους, πριν από μερικές δεκαετίες θυμόνταν και διηγούνταν το γεγονός εκθειάζοντας την απαράμιλλη ομορφιά της ΜΑΝΙΩΣ ,που σαν στράβωνε το ΦΑΚΙΟΛΙ της όλα τα παλικάρια πέφτανε στη ποδιά της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου