Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Εδώ οι καλές πτυχιακές! Παίρνετε ό,τι θέλετε με 1.000 €!




Newsit.gr  
    Η. ταρίφα ξεκινά από τα  250 ευρώ και φτάσει στα 1.000 . Φροντιστήρια και «ειδικευμένα γραφεία» έχουν στήσει μια ανθηρή απάτη.  Παίρνουν ... παραγγελίες και παραδίδουν πλαστές πτυχιακές σε φοιτητές. 
    Γραφεία αναλαμβάνουν έναντι αδράς αμοιβής να γράψουν πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες για φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ενώ η ... γκάμα τους δε σταματά εκεί. Προσφέρουν υπηρεσίες και σε καθηγητές, αναλαμβάνοντας να βαθμολογήσουν εργασίες. 
    Στην αλυσίδα της καλοστημένης ακαδημαϊκής απάτης συμμετέχουν εταιρίες από την   Αττική , την   Καβάλα  και το   Ηράκλειο Κρήτης,  αποκαλύπτει η εφημερίδα  
ΤΑ Νέα. 
    Κάποιες που λειτουργούν παράλληλα ως φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης , μια είναι καταχωρημένη στον τηλεφωνικό κατάλογο ως κέντρο οικονομικών ερευνών, ενώ η υπεύθυνη ενός γραφείου δηλώνει διερμηνέας γερμανικών. 
    Κάποιες εταιρείες πέρα από τις εργασίες αναλαμβάνουν από διανομή ερωτηματολογίων μέχρι και απομαγνητοφωνήσεις. Μια από τις εταιρίες, αναφέρει στην ιστοσελίδα της, πως εξυπηρετεί και καθηγητές πανεπιστημίου. 
Πως?  Αναλαμβάνοντας να βαθμολογήσει τις εργασίες των φοιτητών ! 
Πως γίνεται η «συμφωνία»  
    Μια από τις εταιρίες που δρουν στην Αττική βρίσκεται σε όροφο με ξενοίκιαστα γραφεία και θέα στη Λεωφόρο Συγγρού.   Στην ιστοσελίδα της υποστηρίζει ότι είναι Εκπαιδευτικό Κέντρο με παραρτήματα στη  Θεσσαλονίκη και την  Πάτρα, ενώ διαθέτει και δίκτυο 100 εξωτερικών συνεργατών.  
    Στο γραφείο βρίσκεται μια γυναίκα, η οποία «κλείνει» τις συμφωνίες με τους υποψηφίους πελάτες. 
Ως τέτοιος παρουσιάστηκε ο συντάκτης των Νέων,  Γιάννης Παπαδόπουλος .  
    «Σας λέμε το κόστος κι αν συμφωνείτε ξεκινάμε με προκαταβολή, που είναι το 1/3 της συνολικής τιμής. Μετά, μπορούμε να φτιάξουμε έναν σκελετό, να τον δείξετε στον καθηγητή και εφόσον τον εγκρίνει, συνεχίζουμε »,  του εξηγεί τα πρώτα βήματα της διαδικασίας η υπεύθυνη του κέντρου.  
    Η απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό συνεργάτη που θα αναλάβει τη ... δουλειά, δεν επιτρέπεται. Γίνεται μόνο μέσω e-mail, λέει η γυναίκα. Και ο φοιτητής δεν έχει να κάνει τίποτα επί της ουσίας. Μόνο να διαβάσει την εργασία όταν θα είναι έτοιμη, στην περίπτωση που πρέπει να την παρουσιάσει.  
    Αν πάλι έχει απορίες, τις λύνει με τους ανθρώπους του γραφείου όπου την έχει αναθέσει. Αν ο καθηγητής ζητήσει διευκρινίσεις μέσω e-mail, ο φοιτητής το προωθεί στο γραφείο, εκείνοι απαντούν και το στέλνουν ξανά στον φοιτητή για να το προωθήσει με τη σειρά του στον καθηγητή. 
    Για μια εργασία 30 σελίδων που θα παραδοθεί τον Σεπτέμβριο το κόστος ήταν 258 ευρώ . Φυσικά, η εταιρία θα εκδώσει και απόδειξη παροχής υπηρεσιών.  
    Για την ίδια εργασία, το γραφείο που λειτουργεί στα Σεπόλια ζήτησε 250 ευρώ, ενώ εκείνα στην Καβάλα και το Ηράκλειο ζήτησαν 300 €.  ΟΙ καταθέσεις των χρημάτων γίνονται μέσω τράπεζας 
    Όσο για το φόβο μήπως αποκαλυφθούν ? Ο υπεύθυνος της εταιρίας στο Ηράκλειο έδωσε συμβουλή στον δημοσιογράφο που παρουσιάστηκε σαν φοιτητής:  «αν σε ρωτήσει κάτι ο καθηγητής και δεν το ξέρεις καλά, πες ότι το έγραψες πριν από μήνες και το έχεις ξεχάσει». 

    Παρά τις παχυλές αμοιβές,  το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα εγγυημένο . Φοιτήτρια πλήρωσε 400 ευρώ πριν από χρόνια για μια πτυχιακή. Σπούδαζε στο ΤΕΙ Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων στο Κιλκίς. Τη χρειαζόταν έτοιμη σε ένα μήνα, αλλά το γραφείο δεν πρόλαβε να την έχει έτοιμη. Όταν ζήτησε το όνομα ή το τηλέφωνο της καθηγήτριας που την έγραψε, αρνήθηκαν να της τα δώσουν. « Μου έδωσαν 40 σελίδες όταν ξεχρέωσα αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό. Ήταν λειψή και είχε αυτούσια κομμάτια από το ιντερνέτ, δεν ήταν χωρισμένη σε ενότητες και χρειάστηκε να τη φτιάξω »,  λέει στα Νέα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μας το έστειλε ο ΜΙΜΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: