Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Χαράς ευαγγέλια για τους εφοπλιστές και τα μονοπώλια


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Συμφωνίες για συμμετοχή κινεζικών κολοσσών στις ιδιωτικοποιήσεις και επέκταση των συμπράξεων με Ελληνες επιχειρηματίες
Από τις επαφές των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κίνας
Eurokinissi
















Το έδαφος για τη συμμετοχή κινεζικών 
κολοσσών στο πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στην Ελλάδα και για νέες συμπράξεις μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων έστρωσαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κίνας, με την υπογραφή συμφωνιών και πρωτοκόλλων οικονομικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αντ. Σαμαρά στο Πεκίνο.


Πρώτους στόχους των κινεζικών μονοπωλίων αποτελούν:
  • Το λιμάνι του Πειραιά
  • Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
  • Οι σιδηρόδρομοι
  • Η έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού
  • Τα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας.
Οι διμερείς συμφωνίες αφορούν ακόμα στη συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της ενέργειας, του τουρισμού και των ακινήτων. Ιδιαίτερο ήταν εκατέρωθεν το ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου και των κινεζικών πολυεθνικών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αντ. Σαμαράς με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ, ο πρωθυπουργός της Κίνας δήλωσε την πρόθεση της χώρας του να προχωρήσει στην εξαγορά ελληνικών υποδομών μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να «μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο συγκέντρωσης και μεταφοράς αγαθών και τα λιμάνια της σε πύλη της Ευρώπης».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αντ. Σαμαράς προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ναυτιλίας, αλλά και επενδύσεις κινεζικών μονοπωλίων στην Ελλάδα. Μιλώντας νωρίτερα στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, διαφημίζοντας τις αντεργατικές ανατροπές που έχουν προωθήσει η δική του και οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.
Με δεδομένο ότι οι Ελληνες εφοπλιστές μεταφέρουν κινεζικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα κατασκευάζουν εκατοντάδες πλοία στα ναυπηγεία της Σαγκάης, ο Κινέζος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε: «Είμαστε και οι δύο χώρες ναυτικές υπερδυνάμεις που πρέπει να συνεργαστούν στενότερα». Ο ίδιος ανακοίνωσε στον Αντ. Σαμαρά ότι «η COSCO θα διεκδικήσει την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ στον σχετικό διαγωνισμό». Καθώς επίσης και την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ενδιαφέρει τους Κινέζους για τη μεταφορά των προϊόντων τους.
Σύμφωνα με τον Λι Κετσιάνγκ, κινεζική εταιρεία θα προχωρήσει στην εξαγορά των μετοχών του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» που πρόσφατα απέκτησε καναδικό ασφαλιστικό ταμείο, αλλά κι ένα ποσοστό από το 55% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
Συμφωνίες προς όφελος των μονοπωλίων
Χτες, υπογράφτηκαν έντεκα συμφωνίες και μνημόνια μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Οι τέσσερις συμφωνίες είναι διακρατικές και τίθενται άμεσα σε ισχύ, ενώ οι υπόλοιπες είναι μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Οι τέσσερις διακρατικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν είναι:
1. Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της «China Development Bank», με στόχο την προώθηση του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων με τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών. Ουσιαστικά, η κινεζική τράπεζα θα δώσει δάνεια σε κινεζικά μονοπώλια προκειμένου να προχωρήσουν στην εξαγορά ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων και υποδομών.

2. Συμφωνητικό Συνεργασίας του «Invest in Greece» με την «China Development Bank», για την προώθηση οικονομικών συμπράξεων ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών στους τομείς τουρισμού, ακινήτων, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών, ενέργειας και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η τράπεζα της Κίνας θα αναλάβει τη χρηματοδότηση κινεζικών επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν στους συγκεκριμένους τομείς στην Ελλάδα είτε αυτόνομα, είτε μέσω συμπράξεων με ελληνικές επιχειρήσεις.

3. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της κινεζικής εταιρείας «Huawei», βάσει του οποίου η συγκεκριμένη εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο για προϊόντα της, κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία «Huawei» θα δημιουργήσει κέντρο με «θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους», με στόχο να διασφαλίσει φτηνά εργατικά χέρια, μέσω της μαθητείας.

4. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της κινεζικής εταιρείας «ZTE», με στόχο να λειτουργήσει το λιμάνι του Πειραιά ως διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της εταιρείας στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ο συγκεκριμένος μονοπωλιακός όμιλος συγκαταλέγεται μέσα στους πέντε κορυφαίους παγκοσμίως κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και έχει παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα.

Υπογράφτηκαν ακόμα τέσσερις συμφωνίες εφοπλιστών με το υπουργείο Εξαγωγών - Εισαγωγών της Κίνας, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την κατασκευή πλοίων στα κινεζικά ναυπηγεία και να κλείσουν συνεργασίες για μεταφορά εμπορευμάτων από τη χώρα της Ασίας. Την ίδια ώρα, τα ναυπηγεία στην Ελλάδα φυτοζωούν και χιλιάδες εργάτες παραμένουν άνεργοι.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν συμφωνίες ανάμεσα σε επιχειρήσεις των δύο χωρών για αγορά ελληνικών αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, κρασί), μαρμάρου και δομικών υλικών, φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά. «Στόχος μας είναι να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, από 4 δισ. ετησίως που είναι σήμερα στα 8 δισ. ευρώ ως το 2015», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Κίνας.
Ο Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σταδιακά και στην αγορά περισσότερων ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης της Κίνας, ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αντ. Σαμαρά, ενόψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της προεδρίας της ΕΕ, να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της με την Ευρωένωση. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε «την ανησυχία του για την πολιτική δασμών της ΕΕ» προς τα κινεζικά προϊόντα.
Διαφήμισε την εξόντωση του λαού
«Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στην Ελλάδα αλλάξει ρότα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών για τα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να μειώσει το λεγόμενο εργατικό κόστος. Ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τους Κινέζους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας και να γίνουν μέρος της «ελληνικής ιστορίας επιτυχίας» (!).
Αναφέρθηκε ακόμα στην υψηλή ανεργία, λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι να «προχωρήσουμε αμέσως σε επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις». Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο «Ελληνοκινεζικό Business Forum» στο Πεκίνο και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Αύριο θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες.

ΠΗΓΗ:http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=17/5/2013&id=14605&pageNo=9&direction=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: