Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Μέρα Μαγιού με μίσεψες

Του Μαγιού ροδοφαίνεται η μέρα
που ωραιότερη η φύση ξυπνάει
και την κάνουν λαμπρά και γελάει
πρασινάδες, αχτίνες, νερά…..
Άνθη κι άνθη βαστάνε στο χέρι
Παιδιά κι άντρες, γυναίκες παιδιά….
Εκτός αν προτιμάτε το….
Ο Μάιος μας έφθασε
εμπρός βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσουμε
παιδιά στη εξοχή.
Έτσι μαθαίναμε για τον Μάη στα παιδικά μας χρόνια και μάλιστα και στην Ε ΄και στην ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού το ίδιο ποίημα του Διονύσιου Σολομού για να το εμπεδώσουμε καλύτερα.
Και έτσι γιορτάζαμε παιδιά, έφηβοι και νέοι, στα γυμνασιακά μας χρόνια την πρωτομαγιά, αν και νιώθαμε από τα 14μας ακόμα, πολλοί και από μικρότερες ηλικίες, τι θα πει να κατεβαίνεις από τον Πολύγυρο(1) με τα πόδια στα μεταλλεία Γερακινής(2) 1 ώρα κοντά δρόμος ή να ανεβαίνεις τον Τούμπανο(3) περισσότερο από μία ώρα δρόμος μέσα στην άγρια νύχτα με βροχή και χιόνι για να πας στα μεταλλεία του Βάβδου(4) για να μπορέσεις να αγοράσεις τα νέα σχολικά σου βιβλία και αυτά μεταχειρισμένα από το παλιατζίδικο του παππού τον Ξενοφώντα που το διατηρούσε
Και έπρεπε να έρθει η μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων της Βάβδου για να καταλάβεις στα 15σου, για πρώτη φορά, τι θα πει πάλη κι αγώνας.
Να μπορέσεις να διαβάσεις λεύτερα και καμιά άλλη εφημερίδα εκτός από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΡΡΑ ακόμα και την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ , κάποιο άλλο βιβλίο από την βιβλιοθήκη του σχολείου σου που κάποιος προοδευτικός καθηγητής φρόντισε να εμπλουτίσει, εκτός από τη ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και τα άλλα που σε δίνανε στο κατηχητικό σχολείο για να μάθεις πως ο Μάης, εκτός από ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, που ανθίζουν το πρωί και μαραίνονται το βράδυ είναι γεμάτος κυρίως από αμάραντα λουλούδια που ακούνε στα ονόματα ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΓΩΝΑΣ.

Για μια ακόμα φορά η εργατική τάξη θα γιορτάσει την Πέμπτη τη μεγάλη της ΜΕΡΑ, το σύμβολο της, τη σημαία της, το μπαϊράκι της.
ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.
Την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της πάλης.
Θα δώσει – πρέπει να δώσει- το παρόν στο παγκόσμιο αγωνιστικό προσκλητήριο.
Να διατρανώσει την διεθνιστική της αλληλεγγύη και την αγωνιστική της θέληση για έναν κόσμο λεύτερο- ακόμα υπάρχουν σκλαβωμένοι λαοί με τον έναν η με τον άλλον τρόπο-και ανεξάρτητο.
Να αποτίσει φόρο τιμής:
Στους πρώτους νεκρούς της Πρωτομαγιάς του Σικάγου στα 1886.
Στον πρώτο νεκρό εργάτη
Στους αγωνιστές της πρώτης μας πρωτομαγιάς στα 1894
Στους 200 εκτελεσμένους στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς καταχτητές στα 1944
Σ’ όλους όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν στο εργατικό θυσιαστήριο.
Μια ζωή η εργατική τάξη αγωνίζονταν και αγωνίζεται για νέες κατακτήσεις.
Πλατείες, δρόμοι, μπουντρούμια, είναι ποτισμένα με εργατικό αίμα.
Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια η εργατική τάξη παλεύει κυρίως για να διασφαλίσει όλα όσα με αίμα κατέκτησε. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 8ΩΡΟ.
Να παλέψει να καταργήσει στην πράξη το νέο Ασφαλιστικό Νόμο που τα 3 ΔΕΝ γίνανε πολλαπλά ΟΧΙ για τους εργαζόμενους και πολλαπλάσια ΝΑΙ για τους εργοδότες.
Δεν πέρασαν πολλές μέρες που ο Διοικητής της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Γκαργκάνας θεώρησε πως τα 0,60 ευρώ καθαρή αύξηση που πήραν οι εργάτες στο μεροκάματο τους είναι αυτά που ανεβάζουν τον πληθωρισμό -η αύξηση των ορίων σύνταξης που είχε ζητήσει το 2003 έγινε πραγματικότητα- και όχι το αδηφάγο κεφάλαιο που αυγατένει το βιος του από την εκμετάλευση των εργαζομένων και όχι μόνο.
Ξέχασε όμως να προτείνει πως «κάθε νεοπροσλαμβανόμενος σε οποιαδήποτε εργασία ΟΦΕΙΛΕΙ άμα την ανάληψη της εργασίας του να φροντίσει να έχει μαζί του και να διατηρεί σε καλή κατάσταση το νεκροσέντουκο του».

Δυστυχώς όμως , για μια ακόμα φορά στη χώρα μας – παγκόσμια πρωτοτυπία- και πολυτέλεια αν θέλετε, οι αγώνες της εργατικής πρωτομαγιάς θα γιορταστούν σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις -ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ- λες και είναι διαφορετικά τα αιτήματα των εργαζομένων της μιας συγκέντρωσης από την άλλη.
Και ύστερα διαμαρτύρονται οι εργατοπατέρες και διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους γιατί η εργατιά δεν πηγαίνει στις συγκεντρώσεις.
Μα πώς να πάει, όταν έχει διαπιστώσει πως όλα αυτά γίνονται όχι για τους πραγματικούς αγώνες της εργατιάς, αλλά για τους αγώνες που δίνουν οι εργατοπατέρες για την κομματική τους ανέλιξη, για το πώς θα κατακτήσουν κάποια καλύτερη κομματική καρέκλα, για να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταπηδήσουν σε βουλευτική, ευρωβουλευτική, υπουργική ή όποια άλλη κομματική καρέκλα.

(1)Πρωτεύουσα της Χαλκιδικής
(2)Οικισμός του Πολυγύρου όπου βρίσκονται τα μεταλλεία λευκολίθου (ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ)
(3)Βουνοκορφή απέναντι από το χωρίο Γαλάτιστα Χαλκιδικής.
(4) Χωρίο της Χαλκιδικής όπου υπήρχαν τα μεταλλεία λευκολίθου magnomin
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Περισσότερα θα πούμε στην εκπομπή μου «ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΗΡΘΕ ΑΠΟΨΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ» την τρίτη (29/4/08) στις 9 το βραδυ από την συχνότητα του ΔΗΜΟΤΙΚΟΎ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ (90,8 FM) και το Σάββατο (3/5/08) στις 6 το απόγεμα μέσα από την εκπομπή «ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΙ ΑΠΟΒΡΑΔΟ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: