Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Προσκύνημα Τ.Ο.Βιομηχναίας Κ.Μακεδονίας του ΚΚΕ σε μνημεία του Δ.Σ.Ε στη Φλώρινα και Πρέσπες

Η Τ.Ο. Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του Κ.Κ.Ε. πραγματοποίησε το διήμερο 5 και 6 Οκτώβρη 2019, προσκύνημα στην Φλώρινα και περιοχές Πρεσπών για να τιμήσει τους μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που πέσαν μαχόμενοι ενάντια στον Αστικό Στρατό για να σπάσουν "την άτιμη την αλυσίδα που μας εβάραινε θανατερά" και για "λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά"


Πρώτος σταθμός το Μνημείο των πεσόντων κατά την "ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ". ΄Ένα χωράφι λίγο έξω από την πόλη όπου ο αστικός στρατός, επιτρέψτε μου τη λέξη, παράχωσε στην κυριολεξία ΚΑΙ  τους νεκρούς ΚΑΙ τους τραυματίες ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΟΥΣ με τις μπουλντόζες.


(ΕΔΩ ανάρτηση από τα εγκαίνια του μνημείου)
 Στα γεγονότα της μάχης αναφέρθηκε ο Ζώης Μπρέστος μέλος του Τ.Γ. Βιομηχανίας.











Το απόγεμα της πρώτης μέρας στον πολιτιστικό πολυχώρο  του Δήμου Φλώρινας πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση με ομιλήτρια την Τσίγκα Έφη από το Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας και οι: Αλεξάνδρα Τσαγκρή και Αδάμ Δήμητρα, πτυχιούχες του Παιδαγωγικού του Α.Π.Θ., παρουσίασαν την μεταπτυχιακής τους εργασία "6 μαθήματα για τον Δ.Σ.Ε."
 Μετά το τέλος της εκδήλωσης η ζωγράφος Αμπατζόγλου Κωνσταντίνα προσέφερε ένα έργο της όπου απεικονίζεται μαχήτρια του Δ.Σ.Ε. στην Οργάνωση.






Και η συνέχεια δόθηκε  σε ταβέρνα της περιοχής όπου "κάηκε το πελεκούδι".











Την επομένη 6 του  μήνα οι προσκυνητές βάδισαν στα χνάρια των μαχητών του Δ.Σ.Ε. που οδηγούν στη "ΣΠΗΛΙΑ" του Νίκου Ζαχαριάδη. Και ανεβαίνοντας το μονοπάτι, όπως διαμορφώθηκε σήμερα και με την "γλώσσα έξω", αναλογιζόσουνα πόση δύναμη πρέπει να είχαν οι μαχητές να περνούν από τέτοια "σύρματα"  τον όλμο ή το πολυβόλο στην πλάτη. Μπροστά στην είσοδο της "σπηλιάς"   ο Μάριος Καρέκλας αναφέρθηκε στους αγώνες  του Νίκου Ζαχαριάδη.

































Επόμενη στάση το μνημείο των πεσόντων μαχητριών του Δ.Σ.Ε. όπου η Αλεξάνδρα Τάγρη αναφέρθηκε στους αγώνες των γυναικών μαχητριών.










Επόμενος προγραμματισμένος σταθμός ήταν το "νοσοκομείο" του Πέτρου Κόκκαλη στην περιοχή του Βροντερού, αλλά δεν επαρκούσε ο χρόνος και έτσι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο όπου υπάρχει η προτομή του Πέτρου Κόκκαλη όπου ο Βαγγέλης Πάπας αναφέρθηκε στη ζωή και στους αγώνες του Κόκκαλη. 








Γεύμα στους ΨΑΡΑΔΕΣ και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη με την υπόσχεση νέου προσκυνήματος













 Και μερικές ακόμα φωτογραφίες





































Σημείωση: Πιθανόν να μην σας ανοίγουν δυο βίντεο. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει στο youtube και δεν ανοίγουν να τα δείτε. προσπαθώ να βρω κάποιον φίλο γνώστη για να μπορείτε να με βοηθήσει. Ευχαριστώ
ΝΕΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: