Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Ακατάλληλη η στέγαση για το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Κορδελιό της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

 


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ  της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ακόμα μια σχολική χρονιά ξεκίνησε και τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι τεράστια και χρονίζουν. Χαρακτηριστικό, είναι το παράδειγμα του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Κορδελιό που οι 36 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, καλούνται να κάνουν μάθημα σε ένα κατάστημα με χώρους στο ισόγειο και στον 1ο όροφο, στον οποίο έχουν πρόσβαση, από στενές μεταλλικές σκάλες, μόνο οι εκπαιδευτικοί και όσα παιδιά δεν έχουν κινητικά προβλήματα.

Επιπλέον το κτίριο δεν προσφέρει τη δυνατότητα προαυλισμού, με τους μαθητές να πραγματοποιούν του διάλειμμά τους στον εσωτερικό διάδρομο. Τέλος μέχρι τώρα, οι  δύο τουαλέτες που υπάρχουν δεν καθαρίζονταν στη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού καθαριότητας.

Η κατάσταση των αιθουσών διδασκαλίας δεν είναι καλύτερη, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν μαθήματα σε 3 αίθουσες των 8 τετραγωνικών μέτρων, στις οποίες χωράνε μετά βίας 3 μαθητές. Στη 1 αίθουσα των 24 τ.μ. και στις 2 των 21 τ.μ., πραγματοποιούν το μάθημα τους δύο ή τρία τμήματα. Τέλος η λογοθεραπεία και η εργοθεραπεία γίνονται σε μικρούς χώρους χωρισμένους με κουρτίνες.

Να σημειώσουμε ότι εδώ και 6 χρόνια, αποτελεί πάγιο αίτημα στις διεκδικήσεις εκπαιδευτικών και γονιών, η μεταστέγαση του σχολείου, όμως και φέτος ξεκίνησε η λειτουργία του υπό τις άθλιες αυτές συνθήκες, αφού ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η περσινή απόφαση μεταφοράς του σε άλλο κτίριο.

Επιπλέον των παραπάνω από το σχολείο λείπει ο αναγκαίος εξοπλισμός όπως θρανία, καρέκλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.ά. Έπειτα από 16 χρόνια από την εγκατάστασή του σχολείου στο χώρο αυτό, εξακολουθεί  να λειτουργεί με τον εξοπλισμό που του είχε δοθεί τότε και μάλιστα για την εκπαίδευση 9 παιδιών.

Είναι τουλάχιστον κοροϊδία από την πλευρά και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όσων κυβερνήσεων έχουν περάσει όλα αυτά τα χρόνια, να μιλούν, κάθε χρόνο, για ασφαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, την ώρα που έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες και λειτουργούν τέτοιοι χώροι και να τους ονομάζουν χώρους εκπαίδευσης.

 

Σύμφωνα με όσα περιγράφηκαν παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:

·      Να γίνει άμεσα η μεταστέγαση του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Κορδελιό σε κατάλληλο χώρο, ως προσωρινή λύση.

·      Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ.

·        Να δοθεί με κρατική χρηματοδότηση όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη λειτουργία του σχολείου

 

Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: