Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑΣ "ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ"

 


Σήμερα στα Βασιλικά παρουσιάστηκε η Μικρού μήκους ταινία "ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ" που αναφέρεται στον ΚΑΠΕΤΑΝ ΧΑΨΑ (στη ζωή και στον ηρωικό θάνατο του), στην "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝκαι στην "πυρπόληση της Ι.Μ.Α.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣκαι στη σφαγή των μοναχών". 

Τόσο στην ταινία όσο και στην παρουσίαση της ταινίας δεν έγινε αναφορά  και στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣ και στην "ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ" που έλαβε χώρα στον ΠΑΝΙΚΟΒΗ της Γαλάτιστας.

 Ιστορικά αυτά τα 4 (καταστροφή Βασιλικών. ΜΑΧΗ, πυρπόληση Αγίας Αναστασίας και καταστροφή Γαλάτιστας με την προηγηθείσα "ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ" είναι αλληλένδετα  και κατά την ταπεινή μου άποψη έπρεπε να αναφέρεται. Προφανώς ο δημιουργός δεν  ήταν γνώστης αυτών των των όσων έγιναν στην Γαλάτιστα. Για την λεηλασία της Γαλάτιστας και την "ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ" αναφέρεται η Ελένη Ζαφειρδούδη-Πιλάτη στο βιβλίο της "ΑΝΘΕΜΟΥΣ-ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ Στα χρόνια της στοργής.  (εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΔΕΙΑ)

Παραθέτω το απόσπασμα από το βιβλίο.





Σημείωση: Οι Χαιρετισμοί από πλευράς οικοδεσποτών( Δημάρχου Θέρμης και προέδρου Βασιλικών) και προέδρου Παγχαλκιδικού συλλόγου είναι και επιβεβλημένοι. Την ....παρέλαση βουλευτάδων κσι υποψηφίων βουλευτάδων σε λογίδρια  δεν την κατάλαβα. ή μάλλον ΒΑΔΙΖΟΜΕΝ ΠΡΟΣ ΕΚΛΟΓΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: