Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Καταστροφές από χαλαζόπτωση στην περιοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας της Π.Ε. Χαλκιδικής

 

ΕΡΩΤΗΣΗ  ΤΗΕ Κ.Ο.  του Κ.Κ.Ε.

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 


Η έντονη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις 20.04.2024,  προκάλεσε καταστροφές σε καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας, σχεδόν στο σύνολο των χωριών της.

Οι ζημιές επικεντρώνονται σε καλλιέργειες ελιάς, αμπελιών, βερίκοκου, σιτηρών, οπωροκηπευτικών, αμύγδαλων. Μάλιστα οι καλλιέργειες ελιάς και αμπελιού, αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο πριν από το δέσιμο των καρπών με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Πιο συγκεκριμένα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η ελιά δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από το χαλάζι για την περίοδο πριν το δέσιμο των καρπών, δηλαδή την άνοιξη μέχρι αρχές καλοκαιριού. Μια περίοδο δηλαδή που οι πιθανότητες για χαλάζι είναι πολύ υψηλές. Αντίθετα, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ εξαιρεί μόνο τον παγετό για αυτό το στάδιο δίνοντας ασφαλιστική κάλυψη.

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή της Χαλκιδικής δεν είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας.

Από την άλλη πλευρά τα βερίκοκα, τα οπωροκηπευτικά και τα σιτηρά καλύπτονται μεν ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, αλλά είναι απαραίτητο άμεσα να γίνει η καταγραφή της ζημιάς ώστε, αντίστοιχα άμεσα, να δοθούν και οι αποζημιώσεις.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες είναι ανήσυχοι καθώς είδαν για άλλη μια φορά τους κόπους τους να «χτυπιούνται», φοβούνται ότι μπορεί να μείνουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ χρειάζεται και σε αυτή την περίπτωση να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ώστε να καλύψουν το κόστος των αιτήσεων για αποζημίωση, την ώρα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των καλλιεργειών τους

Ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας της διαχρονικά εφαρμοζόμενης, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, κυβερνητικής πολιτικής (αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα τους, φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα, διαρκής κίνδυνος κατάσχεσης - πλειστηριασμού των περιουσιών τους). Μάλιστα, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο με τις τιμές του πετρελαίου, του ρεύματος και των λιπασμάτων να βρίσκονται στα ύψη.

Αναδεικνύεται ότι οι αγρότες της περιοχής της Π.Ε. Χαλκιδικής βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με την έλλειψη μέτρων προστασίας της παραγωγής τους από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και με την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών που θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τις ζημιές της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

- Να γίνουν από τον ΕΛΓΑ  άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας, εφαρμόζοντας την δυνατότητα υποβολής δήλωσης, χωρίς την καταβολή του ποσού της εκτίμησης, καθώς οι αγρότες βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση.

- Να γίνει αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ , ώστε να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη και για το χαλάζι που καταστρέφει την ελιά στο στάδιο πριν από το δέσιμο των καρπών.

- Να ενταχθεί η περιοχή της Π.Ε. Χαλκιδικής στο Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας.

- Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

- Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία, Δήμο, ύδρευση, άρδευση κ.λπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

- Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί ο παγετός και το χαλάζι.

 

 

Οι Βουλευτές

 

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια: