Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Άμεση απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη Νέα Τρίγλια του Δήμου Νέας Προποντίδας στην Π.Ε. Χαλκιδικής

 

ΕΡΩΤΗΣΗ της Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε.

Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Υγείας 


Έντονη είναι η ανησυχία και η αγανάκτηση των κατοίκων της Νέας Τρίγλιας, για την υγεία των παιδιών τους αλλά και των ίδιων, λόγω της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για κεραίες κινητής τηλεφωνίας των εταιριών VODAFONE και WIND, οι οποίες τοποθετήθηκαν στο κέντρο του οικισμού και μάλιστα σε πολύ μικρή κοντινή απόσταση από σχολικές μονάδες και κατοικίες του χωριού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι εκτεθειμένοι σε επιβλαβείς ακτινοβολίες, οι ήδη επιβαρυμένοι οργανισμοί να κινδυνεύουν περισσότερο, ενώ αρνητικό είναι και το αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Οι κάτοικοι και οι Σύλλογοι της περιοχής πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις. Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων αυτών έχει επιτευχθεί η καθυστέρηση της ενεργοποίησης της λειτουργίας των κεραιών.

Να σημειώσουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο του οικισμού και βρίσκει απέναντί της την τοπική κοινωνία. Το 2015 οι κάτοικοι και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της Νέας Τρίγλιας, μαζί με το Δήμο Νέας Προποντίδας, πέτυχαν την απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας των εταιριών VODAFONE και WIND από αντίστοιχο σημείο.

Η εμπορευματοποίηση και η απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, που αποφάσισαν και στηρίζουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στόχο είχαν και θα έχουν την ανάπτυξη των κερδών των εταιριών και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Η τοποθέτηση κεραιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, χωρίς ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, επιβεβαιώνει ότι μοναδικό κριτήριο των εταιριών για την εγκατάσταση των κεραιών είναι η επέκταση των δικτύων τους με στόχο περισσότερα κέρδη. Άλλωστε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις επιτρέπει την εγκατάσταση κεραιών τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη έκθεση κατοίκων σε ακτινοβολία, την επιβάρυνση της υγείας τους αλλά και του περιβάλλοντος.

Επειδή όμως το κριτήριο δεν μπορεί να είναι τα κέρδη των εταιρειών, αλλά η υγεία των κατοίκων καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

- Την απομάκρυνση των συγκεκριμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στη Νέα Τρίγλια του Δήμου Νέας Προποντίδας στην ΠΕ Χαλκιδικής και την ανάκληση όποιων αδειών έχουν εκδοθεί.

- Την απαγόρευση εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, δημοτικά στάδια, νοσοκομεία, πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους συνάθροισης προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

 Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: