Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Της μείωσαν το επίδομα παιδιών 40% και ζητάνε και τα ρέστα!

 Μια ακόμα ιστορία μονογονεϊκής οικογένειας, εργαζόμενης μητέρας τριών παιδιών φέρνει στην επιφάνεια τη βαρβαρότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά ως αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών, που αντιμετωπίζει κάθε μέτρο στήριξης ως «κόστος» προς εξορθολογισμό.

Το ετήσιο εισόδημα της παραπάνω εργαζόμενης, που διαμένει στην Αθήνα, είναι 10.000 ευρώ, και προέρχεται από μισθωτή υπηρεσία. Δεν έχει καμιά ακίνητη περιουσία και μένει στο ενοίκιο, σε ένα σπίτι 67 τετραγωνικών, για το οποίο πληρώνει 500 ευρώ τον μήνα. Σε αυτές τις συνθήκες στις 12 Σεπτέμβρη 2024 έμεινε άνεργη.

Στο μεταξύ, η μεγάλη της κόρη, 19 ετών και φοιτήτρια Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προκειμένου να συνεισφέρει οικονομικά έκανε ορισμένα μεροκάματα το 2023, για τα οποία πληρώθηκε συνολικά 570 ευρώ. Και όπως φαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, η ...κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τιμώρησε ολόκληρη την οικογένεια γι' αυτό!

Στο τέλος Σεπτέμβρη 2024 η απολυμένη πλέον μητέρα περίμενε την τέταρτη δόση του επιδόματος παιδιού το οποίο το έχουν ιδιαίτερη ανάγκη λόγω αυξημένων αναγκών. Ομως, αντί για την τέταρτη δόση έμαθε ότι το επίδομα παιδιών που έπαιρνε ήταν υψηλό και γι' αυτό θα πρέπει να γυρίσει πίσω τη διαφορά!

Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί οι προϋποθέσεις που ορίζει η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης είναι τέτοιες ώστε τα 570 ευρώ από τα μεροκάματα της κόρης φοιτήτριας μετράνε για 3.000 ευρώ ως τεκμαρτό εισόδημα! Ετσι το οικογενειακό εισόδημα έφθασε, στα χαρτιά, τις 13.000 ευρώ και γι' αυτό το επίδομα παιδιών πέφτει στα 336 ευρώ το δίμηνο από τα 560 ευρώ που έπαιρνε μέχρι τώρα! Δηλαδή μείωση 40% με βάση ένα πέρα για πέρα πλασματικό εισόδημα, λόγω των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται! Κατά συνέπεια, με τις τρεις προηγούμενες δόσεις που είχε λάβει είχε καλυφθεί το ποσό αυτό, και έφτασε τώρα να φαίνεται ότι η απολυμένη μητέρα χρωστάει κι από πάνω!

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν συνυπολογιστεί ότι η μητέρα ήταν αυτοαπασχολούμενη και αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί της σε συνθήκες πανδημίας και ενώ είχε προηγηθεί η οικονομική κρίση. Σε τέτοιες συνθήκες, όξυνσης των προβλημάτων και της απόγνωσης, έκλεισε τα βιβλία της στην εφορία αλλά δεν αιτήθηκε τη διαγραφή της από τον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί μέχρι τώρα να πάρει επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή η εφορία τής κατάσχεσε και τον τελευταίο μισθό, για χρέη από το μαγαζί που είχε!

(Ριζοσπάστης 15/10/2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια: