Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

30 χρόνια πριν

Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010
Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η θυσία της εμπνέει τους αγώνες της νέας γενιάς
Ανακοίνωση του ΚΣ της ΚΝΕ
«Το παράδειγμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου είναι περήφανη απάντηση στη βρώμικη προπαγάνδα των χορτάτων παπαγάλων των αστών που μιλάνε χλευάζοντας για τα παιδιά με τα "κοντά παντελονάκια", που δίνουν τη μάχη των απεργιακών φρουρών στα εργοστάσια, στα βαπόρια, σε όλους τους χώρους δουλειάς». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, στην ανακοίνωσή του για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τη δολοφονία της συντρόφισσας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου.



Η συντρόφισσα Σωτηρία δολοφονήθηκε την ώρα που...
μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και στις εργάτριες έξω από το εργοστάσιο - κάτεργο της ΕΤΜΑ. Δολοφονήθηκε από την εργοδοσία, η οποία έδωσε την καθαρή εντολή: "Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανέναν λόγο".
Η συντρόφισσα Σωτηρία ήταν φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έπεσε έξω από την πύλη του εργοστασίου σε μια από τις εκατοντάδες εξορμήσεις της Οργάνωσης Σπουδάζουσας για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Δολοφονήθηκε κρατώντας τις προκηρύξεις του ΚΚΕ στο χέρι και μια πικέτα που έγραφε: "Παλέψτε μέσα απ' τα σωματεία για πραγματικές αυξήσεις - ΚΚΕ". 30 χρόνια μετά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει περιορισμούς και απαγόρευση της πολιτικής δράσης, της διακίνησης των πολιτικών ιδεών σε δημόσιους χώρους, σε χώρους δουλειάς.
Το παράδειγμα της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου είναι περήφανη απάντηση στη βρώμικη προπαγάνδα των χορτάτων παπαγάλων των αστών, που μιλάνε χλευάζοντας για τα παιδιά με τα "κοντά παντελονάκια", που δίνουν τη μάχη των απεργιακών φρουρών στα εργοστάσια, στα βαπόρια, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Με τον ίδιο τρόπο χλεύαζαν τα τσιράκια και οι μπράβοι της εργοδοσίας τη νεκρή συντρόφισσά μας ακόμη και λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της. "Σκοτώθηκε. Ε, και λοιπόν τι έγινε;", έλεγε ο λακές της ΕΤΜΑ.
Τριάντα χρόνια μετά, το παράδειγμα και η θυσία της συντρόφισσας Σωτηρίας εμπνέει τους αγώνες της νέας γενιάς. Ενάντια στη λήθη που σπέρνουν οι αστοί, αφού δεν μπορούν να οικειοποιηθούν ή να μετατρέψουν σε αβλαβή εικονίσματα τέτοιου μεγέθους αγωνιστικά παραδείγματα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να τα σβήσουν.
Η ΚΝΕ, 30 χρόνια μετά, συνεχίζει σε αυτό το δρόμο. Στην Απόφαση του 10ου Συνεδρίου τονίζουμε: "Ολη μας η προσοχή συγκεντρώνεται στην εργατική, εργαζόμενη, άνεργη νεολαία, στους νέους και τις νέες της μαθητείας, στην ειδικευόμενη νεολαία, στα παιδιά των αυτοαπασχολούμενων φτωχών και της φτωχής αγροτιάς, γιατί η βάση είναι η εργατική δουλειά(...) Ο πρωτοπόρος ρόλος της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας κατακτιέται πρώτα απ' όλα με τον πρωτοπόρο ρόλο των νέων κομμουνιστών στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στα μαγαζιά".
Το κεφάλαιο ήταν και παραμένει αδίστακτο. Η κρίση που μαστίζει το καπιταλιστικό σύστημα το κάνει ακόμη πιο βάρβαρο, πιο επιθετικό απέναντι στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νέας γενιάς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., σαρώνουν τα λαϊκά δικαιώματα. Καλούμε τη νεολαία σε ξεσηκωμό! Η επίθεση σήμερα αφορά πρώτα και κύρια τη νέα γενιά, που τη θέλουν όχι απλά στη γωνία, όχι απλά μέσα στη μοιρολατρία και την απάθεια, αλλά θέλουν να την μετατρέψουν σε ενεργό υποστηρικτή αυτής της πολιτικής.
Για την εργατική τάξη, για τη νεολαία, υπάρχει διέξοδος. Είναι ο δρόμος ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία τα μέσα παραγωγής, να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία και εργατικός - λαϊκός έλεγχος. Είναι ο δρόμος της πάλης για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».
Το ΚΣ της ΚΝΕ κλείνει την ανακοίνωσή του με τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου:
«Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει
Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει
Θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο».

Αναρτήθηκε από σίβυλλα στις Τετάρτη, Ιούλιος 28, 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: